6 Μαΐου 2011

«Καλοβλέπει» το ΧΥΤΑ Στράτου ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας

Στο XYTA Παλαίρου τα έργα ξεκίνησαν, οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν… Στο  ΧΥΤΑ της Λεπενούς επιδιώκει ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας να καταλήγουν τα απορρίμματα του Ξηρομέρου. Ένα μήνα περίπου συμπληρώνει η έναρξη των εργασιών του ΧΥΤΑ Παλαίρου ωστόσο η αντίδραση στην προοπτική ολοκλήρωσής του, των πολιτών και των τοπικών αρχών, δεν έχει καμφθεί.
Μπορεί οι χωματουργικές εργασίες προς το παρόν να προχωρούν έστω και με αργό ρυθμό αλλά η δημοτική αρχή Ακτίου – Βόνιτσας αναζητεί τους τρόπους που θα αποτρέψει την ολοκλήρωση του έργου για το οποίο στο παρελθόν καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις και συγκρούσεις με την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας.
Ήδη ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας κινείται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης άλλης λύσης και η οποία για τον ίδιο είναι τα απορρίμματα των δήμων του Ξηρομέρου που προορίζονταν για το ΧΥΤΑ Παλαίρου να καταλήγουν στο  ΧΥΤΑ της Λεπενούς, το ΧΥΤΑ δηλαδή της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας της Αιτωλοακαρνανίας στην οποία καταλήγουν τα απορρίμματα των δήμων Αγρινίου και Αμφιλοχίας.
Η δημοτική αρχή Ακτίου – Βόνιτσας ελπίζει στη δικαίωση της προσφυγής που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των Περιβαλλοντικών Όρων του ΧΥΤΑ Παλαίρου και η οποία θα εκδικασθεί το Νοέμβριο  ωστόσο διεκδικεί και φέρεται να εξασφαλίζει τη συγκατάθεση του Συνδέσμου Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Στράτου. Παραμένει εύλογο όμως το ερώτημα για τις αντοχές απορρόφησης απορριμμάτων που ο ΧΥΤΑ Στράτου έχει…
Η διαχείριση  των στερεών αποβλήτων της 3ης Γεωγραφικής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, των δύο δήμων του Ξηρομέρου ουσιαστικά, παραμένει καυτό θέμα ενόσω μάλιστα ο ευρωπαϊκός κλοιός για τις ανεξέλεγκτες χωματερές στενεύει, τα πρόστιμα επικρέμονται και η Περιφέρεια προχωρά σε επικαιροποιημένη καταγραφή των υφιστάμενων χωματερών. 
Η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στη θέση Κακοπετριά της Παλαίρου, αν και σε πρώτη είχε προωθηθεί σχετικά ανώδυνα από την τότε νομαρχία, εν συνεχεία συνάντησε τις σφοδρές αντιδράσεις του δήμου και των πολιτών της Παλαίρου, πολύ περισσότερο όσων ιδιωτικές εκτάσεις γειτνιάζουν με το ΧΥΤΑ, με το δήμο να επικαλείται  τον υδάτινο ορίζοντα που συμπίπτει με την περιοχή και άλλους λόγους (όπως τον τουρισμό) στην προσπάθειά του να ματαιώσει τη  χωροθέτηση. Παράλληλα ο αναγκαστικός σύνδεσμος διαχείρισης του ΧΥΤΑ που ο τότε περιφερειάρχης Σπ.Σπυρίδων όρισε ποτέ δεν λειτούργησε. Πλέον επικαλείται και το νέο οδικό χάρτη της περιοχής και ιδιαίτερα τον άξονα Άκτιο-Αμβρακία που θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις , γεγονός  που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Ακτίου-Βόνιτσας συνηγορεί στην επιλογή του ΧΥΤΑ Λεπενούς και για τα απορρίμματα του Ξηρομέρου.  Επιμένει παράλληλα πως ο ΧΥΤΑ Παλαίρου είναι έργο οικονοµικά ασύμφορο και  µη βιώσιµο.
Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι στο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αιτωλοακαρνανίας θα γραφτούν και άλλες σελίδες.

ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου