5 Μαΐου 2011

ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ... ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ


Παραβίαση του Ελληνικού Κανονισμού Πολιτικής Αεροπορίας, διάτρητο ως προς την ασφάλεια το αεροδρόμιο Ακτίου. Κατακόρυφη αύξηση αφίξεων στο Άκτιο. 100 πτήσεις γεμάτες τουρίστες κάθε εβδομάδα στο αφύλακτο ουσιαστικά αεροδρόμιο. Τεράστιο πρόβλημα η έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή. Πρέπει να δημιουργηθεί νέο και ισχυρό Αστυνομικό Τμήμα στο Άκτιο, να ενισχυθεί ταυτόχρονα αυτό της Βόνιτσας.
Ο Κρατικός Αερολιμένας στο Άκτιο είναι η μοναδική πύλη εισόδου Ευρωπαίων τουριστών στην Αιτωλοακαρνανία. Από την «πύλη» αυτή μάλιστα φέτος αναμένεται να περάσουν χιλιάδες περισσότεροι τουρίστες. Συνολικά στη χώρα μας αναμένουμε φέτος σημαντικότατη αύξηση, λόγω και των γεγονότων σε Βόρειο Αφρική και Εγγύς Ανατολή. Ήδη, σύμφωνα με τα όσα ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος ανέφερε σε σχετική ραδιοφωνική συνέντευξη στον Δυτικά 96,1 από τις 17 Απριλίου ξεκίνησε η σταθερή ροή επισκεπτών και σήμερα στην περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 500 τουρίστες! Υπάρχουν μάλιστα κρατήσεις μέχρι και για τον Αύγουστο!! Οι δε αφίξεις αυξάνονται και στο εξής θα προσεγγίζουν τις 100 κατά μέσο όρο, εβδομαδιαίως.

Πιο αναλυτικά αναμένουμε 24 – 25 πτήσεις κάθε Κυριακή, περί τις 20 κάθε Σάββατο, 15 περίπου τις Δευτέρες. Η πολιτική που με υποδειγματική συνέπεια ακολουθήθηκε τα πολλά προηγούμενα χρόνια, ιδίως στην κοσμοπολίτικη Πάλαιρο, έχει πλέον αποδώσει καρπούς. Η περιοχή είναι γνωστή στο εξωτερικό, μεγάλα τουριστικά γραφεία συνεργάζονται με τις μονάδες που έχουν δημιουργηθεί και αναζητούν μάλιστα πρόσθετες επιλογές, γεγονός ιδιαίτερα αισιόδοξο για τον διευρυμένο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Υποδομές που λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια, όπως το αεροδρόμιο ή ο οδικός άξονας Αμβρακία – Άκτιο που κατασκευάζεται σήμερα, σε συνάρτηση με μικρότερα αλλά πολύ σημαντικά επίσης έργα όπως τα απαραίτητα λιμενικά, ο Βιολογικός Καθαρισμός κ.α. Εγγυώνται την καλή αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι αμέτρητα άλλωστε:

Υπέροχοι ορεινοί όγκοι, μοναδικές παραλίες, σύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές, καλές τιμές, δραστηριότητες εντυπωσιακές για τους επισκέπτες, λαϊκή παράδοση, φιλοξενία, αρχαιολογικός πλούτος, βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία, ιστορία. Οι προοπτικές είναι τεράστιες. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα, το οποίο δύναται να λειτουργήσει ανά σχετικά της πορείας που η περιοχή ακολουθεί, λόγω της σημασίας που δίνουν σε αυτό οι τουρίστες και που καλά κάνουν βεβαίως: Η ασφάλεια.

Κι εδώ το πρόβλημα είναι τεράστιο. Η περιοχή αστυνομεύεται από το Α.Τ. Βόνιτσας το οποίο και έχει μόλις 21 στο σύνολο αστυνομικούς (από 37 που προβλέπει ο Οργανισμός). Στους 21 θα πρέπει να μετρήσουμε όμως και τον διοικητή, τους υπαλλήλους στη γραμματεία, στην αρχειοθέτηση κτλ. Μένουν συνεπώς 14-15 αστυνομικοί, που μειώνονται κι αυτοί με τις υποχρεωτικές άδεις – ρεπό σε 8-10. Αυτή είναι η πραγματική ενεργός δύναμη ενός Αστυνομικού Τμήματος που έχει υπό την εποπτεία του μια τεράστια περιοχή, από το Λουτράκι μέχρι τα όρια με τη Λευκάδα, το Μύτικα, την Πάλαιρο, τα νησάκια του Καστού και του Καλάμου και το ίδιο το αεροδρόμιο του Ακτίου!

Περιττό να τονίσουμε ότι ο πληθυσμός των περιοχών αυτών κατά την τουριστική περίοδο, που ήδη έχει ξεκινήσει, αυξάνεται σημαντικά με τους τουρίστες να είναι βεβαίως απαιτητικοί ως προς την ασφάλειά τους. Ένστολους όμως δεν βλέπουν… ώστε ούτε για δείγμα, αφού η μικρή δύναμη που υπάρχει στο Α.Τ. διατίθεται κυρίως στο αεροδρόμιο. Με τη διαφορά ότι και το αεροδρόμιο είναι αφύλακτο! Σύμφωνα με τον κανονισμό της Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΚΕΠΑ) θα πρέπει να φυλάσσονται 23 θέσεις στο αεροδρόμιο, δηλαδή να διατίθενται 23 αστυνομικοί ανά βάρδια! Χρειάζονται δηλαδή τουλάχιστον 70 (δεν υπολογίζουμε άδειες κτλ.) αστυνομικοί μόνο για το αεροδρόμιο, όταν συνολικά στο Α.Τ. υπάρχουν 21, διαθέσιμοι, όπως προαναφέραμε όμως μόλις 8 έως 10.

Το αεροδρόμιο λοιπόν απορροφά το σύνολο της διαθέσιμης δύναμης, αφήνοντας «ακάλυπτη» ολόκληρη την περιοχή που πριν περιγράφαμε, … φύλαξη όμως δεν υπάρχει ούτε καν στην πίστα, ούτε στην πύλη εισόδου, ούτε τη νύχτα υπάρχει κανείς που να περιπολεί.
Στο δε έλεγχο διαβατηρίου, ένας μόνο αστυνομικός!
Είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτείται άμεση και «γενναία» ενίσχυση του Α.Τ. Βόνιτσας (και όχι με Δόκιμους στο αεροδρόμιο, αυτό απαγορεύεται), με ταυτόχρονη δημιουργία νέου Α.Τ. … εντός του αεροδρομίου για τις δικές του ανάγκες.


ΑΠΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου