13 Οκτωβρίου 2011

Επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων στην Κατούνα ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Σε απόγνωση και αγανακτισμένοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλα μακρινά σφαγεία. 
Τα Σφαγεία του Π. δήμου Μεδεώνοςστην Κατούνα, εξακολουθούν ναπαραμένουν κλειστά εδώ και μεγάλο διάστημα και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εκφράζουν την αγωνία τους για το χρόνο που τα σφαγεία θα μείνουν κλειστά ακόμα και ζητούν από κάθε αρμόδιο και από το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία τους. Οι κτηνοτρόφοι δεν θεωρούν λύση το πρόβλημα της μεταφορά των ζώων σε άλλα σφαγεία, διότι αυξάνει σημαντικά το κόστος με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους.  
Καταλογίζουν ευθύνες στη διοίκηση του π. δήμου Μεδεώνος, διότι όπως ισχυρίζονται, αδράνησε και δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίησή των σφαγείων και απαιτούν από το δήμο Ακτίου- Βόνιτσας να υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και στο άνοιγμα των σφαγείων.

Αναλυτικό δελτίο σφαγής στο οποίο φαίνεται ότι στα 9 χρόνια λειτουργίας των σφαγείων, οι κτηνοτρόφοι έσφαξαν 296.049 ζώα.

Από βαριά αμέλεια έκλεισαν τα σφαγεία της Κατούνας 
Η ανευθυνότητα της απελθούσας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μεδεώνος, που επί χρόνια διαχειρίζονταν τις τύχες του τόπου μας, οδήγησε δυστυχώς στο κλείσιμο των σφαγείων Κατούνας με αρνητικές συνέπειες στους κτηνοτρόφους, στους κρεοπώλες, στους εργαζόμενους σε αυτά και την τοπική οικονομία της περιοχής μας. 
Η απελθούσα δημοτική αρχή επέδειξε βαριά αμέλεια και δεν μερίμνησε για τον εκσυγχρονισμό τους, ως όφειλε ώστε να υπάρξει εκσυγχρονισμός των σφαγείων, για να πληρούνται πράγματι οι προδιαγραφές και οι κανόνες ασφάλειας και δημόσιας υγείας που προβλέπονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία. 
Τα σφαγεία άνοιξαν στα τέλη του 2001 και μετά από 9 χρόνια στις 31-1-2010 ανεστάλη η λειτουργία τους αφού δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες αυστηρές προδιαγραφές. Οι λόγοι που έκαναν επιτακτικό το κλείσιμο των σφαγείων είναι ότι δεν τηρούσαν τους όρους υγιεινής, δεν είχαν εκσυγχρονιστεί και γενικά δεν τηρούσαν την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, που είναι ιδιαίτερα αυστηρή. 
Αναλυτικά το κυριότερο ήταν ότι χρειάζονταν καλύτερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Με λίγα λόγια δεν κατάφερε η δημοτική αρχή να συμπληρώσει και να βελτιώσει την υπάρχουσα υποδομή έτσι ώστε να έχει δημιουργήσει: 
-Θάλαμο με πρόψυξη των σφαγίων για άμεση και ταχεία πρόψυξη και ψύξη των κρεάτων 
-Δυνατότητα αποθήκευσης – συντήρησης του κρέατος 
-Χώρους σφαγής µε απαραίτητες διαστάσεις. Στην ακάθαρτη περιοχή να υπάρχουν ο χώρος σφαγής, αφαίµαξης και εκδοράς και στην καθαρή περιοχή να υπάρχει ο κυρίως χώρος επεξεργασίας των προϊόντων σφαγής. 
Από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή Ακτίου-Βονιτσας, περιμένουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι, ναπραγματοποιήσουνε την προεκλογική τους δέσμευση για το όσο το δυνατόν συντομότερο εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε τα σφαγεία να επαναλειτουργήσουν σύντομα προς όφελος του τόπου μας.

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου