2 Μαρτίου 2012

Επιχείρηση διάσωσης του ΙΚΑ Βόνιτσας

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας διεκδικεί την διατήρηση ή ύπαρξη του παραρτήματος του ΙΚΑ στη Βόνιτσα ως γραφείου εξυπηρέτησης και την μεταβίβαση για την ελεγκτική διαδικασία σε ένα και μόνο άλλο ΙΚΑ. 

Έχοντας την τάση η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ να καταργήσει τα παραρτήματα του ΙΚΑ, συνεπώς και το παράρτημα στη Βόνιτσα, η τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας διεκδικεί την διατήρηση του ΙΚΑ ως γραφείο εξυπηρέτησης ζητά επίσης η ελεγκτική διαδικασία να ανατεθεί σε ένα και μόνο άλλο ΙΚΑ. 
Στην παρούσα φάση ως προς το θέμα της ελεγκτικής διαδικασίας οι κάτοικοι της Βόνιτσας αναγκάζονται να μετακινούνται είτε στον Αστακό, είτε στην Αμφιλοχία ή τη Λευκάδα. Ως προς το βασικότερο ζήτημα της διατήρησης του ΙΚΑ ως γραφείου εξυπηρέτησης πρέπει να αναφέρουμε πως όλη η δομή των ασφαλισμένων, των εργοδοτών, των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και οι ίδιες οι οργανωτικές δομές, έχουν δημιουργηθεί με προσανατολισμό και έδρα την Βόνιτσα. Δεδομένο και αυτονόητο είναι πως η αναστολή της λειτουργίας του παραρτήματος του ΙΚΑ Βόνιτσας και κυρίως η μη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, έστω και με την οργανωτική μορφή του γραφείου εξυπηρέτησης, θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων, που δεν άπτονται μόνο στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά και του ίδιου του δήμου. 
Η χιλιομετρική απόσταση της Βόνιτσας από το πιο κοντινό υποκατάστημα του Νομού Αιτ/νίας είναι 86 χιλιόμετρα και είναι το ΙΚΑ Αγρινίου. Επίσης είναι η Λευκάδα με απόσταση 22 χιλιόμετρα, πόλη άλλου Νομού με όλα τα σχετικά προβλήματα λόγω Καλλικρατικής δομής, καθώς επίσης και η Παραβόλα που συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. 
Ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος μας δήλωσε: «Διεκδικούμε να λειτουργήσει το ΙΚΑ ως αυτοτελές γραφείο και ως προς τον ελεγκτικό μηχανισμό να διαβιβαστεί σε ένα και μόνο άλλο ΙΚΑ». 
Να αναφέρουμε επίσης πως το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το παράρτημα του ΙΚΑ στην Αμφιλοχία, στον Αστακό και τη Ναύπακτο. Ως προς την περίπτωση της Βόνιτσας να διευκρινίσουμε βέβαια πως μέχρι στιγμής αναμένεται μόνο το κλείσιμο του παραρτήματος, όπως μας ενημέρωσε και ο κ. Σολδάτος, ενώ για την διεκδίκηση του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποιο στοιχείο, δεν γνωστοποιήθηκε αν δηλαδή επιτεύχθηκε η διατήρηση ή ύπαρξη του παραρτήματος του ΙΚΑ Βόνιτσας ως γραφείο εξυπηρέτησης καθώς επίσης η μεταβίβαση για την ελεγκτική διαδικασία να γίνει σε ένα και μόνο άλλο ΙΚΑ, όποιο κι αν είναι αυτό. 

Από την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου