17 Απριλίου 2012

Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας: Στενή πολιορκία στο ΕΣΠΑ

Της ΒΑΣΩΣ ΒΗΤΤΑ 
Υπογράφεται άμεσα το έργο στατικής επάρκειας του σχολικού συγκροτήματος του γυμνασίου - λυκείου. Αναμονή για το δημοτικό σχολείο. Στα 35 εκατ. ευρώ φθάνουν τα ενταγμένα και τα υπό ένταξη έργα. 

Ανοδική είναι η πορεία του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, χάρη στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, αλλά και στα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι πολλά. 
Την ευκαιρία να περιγράψει τα πλεονεκτήματα του δήμου, να αναφερθεί στα έργα, αλλά και να ζητήσει από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, αυτά που λείπουν, είχε ο δήμαρχος Νίκος Σολδάτος στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βόνιτσα. Ο κ. Σολδάτος αρχικά αναφέρθηκε στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του δήμου, που είναι ο Αμβρακικός και η αλιεία, η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή, τα μνημεία που προσελκύουν τουρίστες, αλλά και το αεροδρόμιο του Ακτίου και οι μαρίνες της Παλαίρου και της Βόνιτσας. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ανοδική πορεία του δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των υποδομών που δημιουργούνται μέσω του ΕΣΠΑ και περιλαμβάνουν έργα που εντάσσονται ή υλοποιούνται ύψους 35 εκ. ευρώ. Και στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ όμως ο δήμος Ακτίου - Βόνιτσας κατάφερε να εντάξει έργα και μελέτες ύψους 4 εκ. ευρώ, με εξασφαλισμένη πίστωση για το 2012. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν πέντε μεγάλα έργα σε εξέλιξη από το ΕΣΠΑ και είναι το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Βόνιτσας προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ, αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κατούνας προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, η ανάπτυξη των ψηφιακών συστημάτων του δήμου προϋπολογισμού 380. 000 ευρώ, η αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του γυμνασίου και λυκείου Βόνιτσας ύψους 720.000 ευρώ, που πρόκειται άμεσα να υπογραφεί και η αναθεώρηση του ΓΠΣ με προϋπολογισμό 323.000 ευρώ, το οποίο αξιολογείται και έχει θετική προοπτική. Στο μεταξύ όμως υπάρχουν μελέτες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης. 

Αγκάθι η σχολική στέγη 
Η σχολική στέγη, είναι αυτή που αποτελεί αγκάθι για τη Βόνιτσα, δεδομένου ότι το κτίριο του δημοτικού σχολείου είναι σε κακή κατάσταση και δεν έχει ακόμη χρηματοδότηση. Ο κ. Σολδάτος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη την ένταξη και αυτού του σχολείου. Να υπενθυμίσουμε ότι το κτίριο υπέστη ζημιές από το μεγάλο σεισμό του 2003 και το νέο κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης. «Αυτό το θέμα ταλανίζει την τοπική κοινωνία, αφού από το σεισμό το κτίριο υπέστη ζημιές και από το 2003 μέχρι σήμερα οι μαθητές βρίσκονται ακόμα σε κοντέινερ», υπογράμμισε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον κ. Κατσιφάρα. Στο μεταξύ στο γραφείο του Περιφερειάρχη βρίσκεται προς υπογραφή και στη συνέχεια υλοποίηση και η μελέτη βελτίωσης της στατικότατος του κτιρίου του γυμνασίου και λυκείου Βόνιτσας. Ο κ. Κατσιφάρας απαντώντας στο θέμα του δημοτικού σχολείου τόνισε ότι θα γίνει η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τις εκπτώσεις των εργολάβων άλλων έργων. 
Επιπρόσθετα ο κ. Σολδάτος, επισήμανε και την ανάγκη επανεκκίνησης του παραλιακού δρόμου Πογωνιά - Πλαγιά που δυο χρόνια τώρα έχει παγώσει, ενώ και η βελτίωση του δρόμου Κουβαρά - Αμφιλοχία - Βόνιτσα είναι μια ακόμη μεγάλη ανάγκη, δεδομένου ότι πλέον έχει γίνει επικίνδυνος. 

Βαρύτητα στις αστικές αναπλάσεις 
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κατσιφάρας μίλησε μεταξύ άλλων και για τις αστικές αναπλάσεις, όπου η Περιφέρεια δίνει μεγάλη βαρύτητα, αναφερόμενος στο σχέδιο αστικής ανάπλασης που κατέθεσε ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, το οποίο μάλιστα έχει αξιολογηθεί θετικά. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν δυο σημαντικά έργα, που είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Βόνιτσας και η σύνδεσή του με το ιστορικό κέντρο. Σημαντική εξέλιξη για τη Βόνιτσα αποτελεί η αναστύλωση του κινηματογράφου «Λαϊς». «Άρα έχουμε μια στοχευμένη παρέμβαση στην έδρα του δήμου στην ανάπλαση, στην ποιότητα ζωής, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας. 

«Δήμος του ΕΣΠΑ» 
«Δήμος του ΕΣΠΑ», έχει χαρακτηριστεί ο δήμος Ακτίου- Βόνιτσας, λόγω του ότι είναι ο μοναδικός που κατάφερε να προετοιμάσει μελέτες για έργα προς ένταξη και μάλιστα χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, ενώ στο μεταξύ αναμένονται και άλλα έργα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, με τη βελτίωση της προσπελασιμότητας των αγροτικών δρόμων. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα δυο μεγάλα έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκονται στον εν λόγω δήμο, και αφορούν στο φράγμα των Αχυρών και το δρόμο Αμβρακία – Άκτιο, τότε είναι αιτιολογημένος ο χαρακτηρισμός που του αποδίδεται. «Όλα αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν υπεραξίες στο δήμο θα συμβάλουν ώστε τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά να συγκεραστούν μεταξύ τους και να αποκτήσουμε μια καλύτερη δυναμική, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα πλέον φαίνεται να αξιοποιούνται και είμαστε εν αναμονή της έγκρισης και κάποιων άλλων μελετών που αφορούν το παραλιακό τόξο», τόνισε ο δήμαρχος. Οι μελέτες για τις οποίες ο κ. Σολδάτος έκανε λόγο αφορούν στην δημιουργία μαρίνας στην Πλαγιά και την επέκταση και βελτίωση της μαρίνας Παλαίρου. Ρίχνοντας πάντως μια ματιά στα έργα που προετοιμάζει ή είναι έτοιμα και εκτελούνται στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, διαπιστώνεται ότι αφορούν στους δυο μεγάλους τομείς της περιοχής: τον αγροτοκτηνοτροφικό και τον τουριστικό, διότι αυτοί είναι οι δυο τομείς στους οποίους βασίζεται... 

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου