28 Αυγούστου 2012

Άλμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε όλους τους δείκτες του ΕΣΠΑ - Ενημέρωση σήμερα της Επιτροπής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής

Σε ευρεία ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ προχώρησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα τελευταία στοιχεία των αρμόδιων Υπουργείων που κατατάσσουν την Δυτική Ελλάδα στην τρίτη θέση όσον αφορά την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος. 

«Από την αρχή ανάληψης της αρμοδιότητας του ΕΣΠΑ οι εντολές που δόθηκαν από τον Περιφερειάρχη ήσαν σαφείς: Ταχύτητα, αυστηρή αξιολόγηση των έργων και των εντάξεων και προσήλωση στον στόχο της πλήρους αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος. 
Όπως είναι γνωστό η Δυτική Ελλάδα κατάφερε μέσα σε σύντομο χρόνο να αναρριχηθεί θεματικά στην σχετική κατάταξη απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ. «Σήμερα έχουμε εντάξεις έργων ύψους 476,4 εκατομμυρίων ευρώ, συμβασιοποιημένα έργα ύψους 124 εκατομμυρίων ευρώ και πληρωμές που έχουν ξεπεράσει τα 82 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, δίνοντας μια συνολική εικόνα της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα. 
Όπως πρόσθεσε, οι οδηγίες που δόθηκαν από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα αφορούσαν κατά μείζονα λόγο την ένταση των προσπαθειών σε νευραλγικούς για τον πολίτη τομείς Υπηρεσιών όπως η Υγεία και η Παιδεία. Στον χώρο της Υγείας δυο σημαντικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας, μέσω του ΕΣΠΑ, είναι η χρηματοδότηση των έργων στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας που επλήγη από τον σεισμό του 2008 και στο νέο Νοσοκομείο Αγρινίου. 
«Παράλληλα», όπως ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος, «εξαιτίας των προβλημάτων που υπήρξαν στον χώρο της σχολικής στέγης, με την κατάληξη που είχε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, η Περιφέρεια πρόταξε την χρηματοδότηση νέων σχολικών μονάδων ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές και οι συνθήκες στα σχολεία και να ενισχυθούν τα εφόδια της εκπαιδευτικής κοινότητας». 
Σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα της υλοποίησης των έργων για άλλη μια φορά επισημάνθηκε η ανάγκη οι κατά τόπους δημοτικές αρχές, στο βαθμό που εμπλέκονται σε έργα του ΕΣΠΑ όπως είναι τα σχολεία, να «ωριμάσουν» γρήγορα τα έργα ώστε να μην χαθούν χρηματοδοτήσεις. 
«Είναι ανάγκη να υπάρξουν γοργοί ρυθμοί από όλους μας», είπε ο κ. Αγγελόπουλος ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής πρόσθεσε ότι ένας παράγων σημαντικός για την πορεία του ΕΣΠΑ και τις τυχόν καθυστερήσεις που σημειώνονται είναι οι δικαστικές εμπλοκές που παρουσιάζονται σε ζητήματα απαλλοτριώσεων κ.λπ. 
Από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής Χρήστος Πετρόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει ανά έργο του ΕΣΠΑ να δημιουργηθούν Ομάδες Παρακολούθησης ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα ο όποιες δυσκολίες και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να διεκδικήσει επιπλέον πόρους για το ΕΣΠΑ από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων. Επίσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος έθεσε το ζήτημα των παραγόντων που σε αρκετές περιπτώσεις κωλυσιεργούν την υλοποίηση ακόμα και ώριμων έργων. 
Εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής έκανε ο Βαγγέλης Γεωργίου, Προϊστάμενος της Ομάδας Προγραμματισμού. 
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής πήραν μέρος οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής), Γιώργος Χριστόγιαννης, Αναστασία Κωνσταντοπούλου, Χρήστος Πετρόπουλος, Γεράσιμος Φεσσιάν, Κωνσταντίνος Μπουγάς, Δημήτρης Βάλαρης, Ανδρέας Σκαρτσιάρης, Γεωργία Ντάτσικα, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Πυλαρινός.

ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου