24 Αυγούστου 2012

Κλείνουν οι δήμοι

Οι δήμαρχοι… υπέρ των πολιτών 
Γενική Συνέλευση… κατηγορητήριο κατά της κυβέρνησης στην ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος 
Η πρόταση του Π. Μοσχολιού για το τριήμερο συμβολικό κλείσιμο των Δήμων έγινε αποδεκτή, αρχής γενομένης την Πέμπτη 30 Αυγούστου. 

Με την καθολική συμμετοχή των μελών της, πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος, η πρώτη απ’ τις 13 συνολικά τέτοιες συνελεύσεις που θα προηγηθούν του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης στις 30 Αυγούστου, για τα οικονομικά. Το παρών στην συνέλευση έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης, ο περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, ο νέος γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκας, το σύνολο των δημάρχων της Δυτικής Ελλάδος και άλλοι φορείς. Η συνέλευση εξελίχθηκε σε ένα δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης για τις συνεχείς περικοπές και την απαξίωση της αυτοδιοίκησης, με τον πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Παύλο Μοσχολιό να εισηγείται το κλείσιμο των Δήμων κατά την ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, καθώς και δύο ακόμη ημέρες ακολούθως. 
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μοσχολιός τόνισε επανειλημμένα και με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο αγώνας δίνεται για τους πολίτες και όχι για τους δημάρχους: «Δυστυχώς σήμερα η αυτοδιοίκηση δεν αντιμετωπίζεται ανάλογα με το έργο που επιτελεί. Η κυβέρνηση αντί να κάνει ειλικρινή διάλογο για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει δημιουργικό ρόλο για τους δήμους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης, εξυγίανσης και ανασυγκρότησης της χώρας, θέτει την αυτοδιοίκηση στο περιθώριο. Αρνείται τη διαβούλευση και αποφασίζει ερήμιν της. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι σε μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, η αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει πόλο δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής». 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μοσχολιός είπε πως είναι φανερό πλέον ότι η κυβέρνηση δεν θέλει για συνομιλητή της την αυτοδιοίκηση και πως, αντίθετα, επιδιώκει να «βυθίσει» το θεσμό σε εποχές που οι δήμοι δεν είχαν ρόλο και αρμοδιότητες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αγρινίου στον ουσιαστικό ρόλο που σήμερα έχει η αυτοδιοίκηση, εστιάζοντας κυρίως στις κοινωνικές της δράσεις, οι οποίες και, τόνισε, πρέπει να ενδυναμωθούν. «Ο πολίτης έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη τους ισχυρούς δήμους», τόνισε, μη παραλείποντας να αναφερθεί σε μια σειρά από αποφάσεις της κυβέρνησης που αποδυναμώνουν και απαξιώνουν τους δήμους. Εστιάζοντας στα οικονομικά μεγέθη, ενδεικτικό ήταν το παράδειγμα των εσόδων απ’ τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που το 2009 ήταν 315 εκατ. ευρώ το μήνα για όλους τους δήμους, το 2011 μειώθηκαν σε 168 εκατ., τον προηγούμενο μήνα ήταν μόλις 135 εκατ. και τον τρέχοντα βυθίστηκαν στα 96 εκατομ. ευρώ για το σύνολο των δήμων της χώρας. 
Στο ίδιο μήκος κύματος και με ανάλογο ύφος ήταν οι τοποθετήσεις όλων όσοι πήραν το λόγο. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι αν ισχύσουν οι προωθούμενες νέες περικοπές οι δήμοι δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, με τους πολίτες να είναι αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες. Χαρακτηριστική και άκρως ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε ήταν η περίπτωση του δημάρχου Δυτικής Αχαϊας ο οποίος και κατέθεσε την παραίτησή του. 
Η πρόταση του Π. Μοσχολιού για το τριήμερο συμβολικό κλείσιμο των Δήμων έγινε αποδεκτή ενώ αποφασίστηκε ακόμη να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση των δήμων τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στα Ευρωπαϊκά φόρουμ, καθώς επίσης να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου