26 Σεπτεμβρίου 2012

Αφημένα στην τύχη τους τα παράλια της Αιτωλ/νίας

Με ιδιωτικά σκάφη και χάρη στην ευσυνειδησία των λιμενικών και την κινητοποίηση των ιδιωτών, σώθηκαν έντεκα άνθρωποι στο Μεσολόγγι, σε δυο διαφορετικά συμβάντα. Τρεις δεν είχαν την ίδια τύχη το 2008. Όλα τα σκάφη του λιμενικού σε ακινησία! 

Η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγική, αφού ούτε ένα σκάφος του λιμενικού στον νομό, δεν μπορεί να κινηθεί, είτε λόγω ελλιπούς συντήρησης, είτε για λόγους έλλειψης καυσίμων. Έτσι οι όποιες επιχειρήσεις, ειδικά σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτές που προέκυψαν πρόσφατα στο Μεσολόγγι, γίνονται με την συνδρομή ιδιωτικών σκαφών, αλιευτικών κλπ 
Στις δυο περιπτώσεις αυτές, σώθηκαν πάνω από δέκα Έλληνες και αλλοδαποί που κινδύνεψαν σε δυο συμβάντα, το πρώτο στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και το δεύτερο σε ιστιοφόρο, ανοικτά της Τουρλίδας. 
Οι μνήμες γυρίζουν πίσω, στην τραγωδία του Δεκεμβρίου του 2008 όταν τρεις ψαράδες από το Αγρίνιο πνίγηκαν αβοήθητοι στην περιοχή των εκβολών του Αχελώου. Και τότε, μετά από δημοσιογραφικές έρευνες, είχε προκύψει πως όλα τα σκάφη του λιμενικού, βρίσκονταν σε ακινησία και δεν έχει βρεθεί ούτε ένα αρμόδιος για να λογοδοτήσει! 
Αυτή η πραγματικότητα όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ειδικά αφού την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται επιπλέον και ένα μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών που επιχειρούν από τα δυτικά παράλια του νομού, να ταξιδέψουν προς Ιταλία. Οι συλλήψεις της τελευταία διετία είναι εκατοντάδες, την στιγμή που το 2010 ήταν μόλις… μία! 
Οι αρμόδιοι καλούνται άμεσα να ενισχύσουν τις τοπικές λιμενικές αρχές, αφού όπως λένε πηγές, προς το παρόν όποτε κινούνται σκάφη του λιμενικού, αυτό γίνεται χάρη στις χορηγίες που κάνουν ιδιώτες!

ΑΠΟ Π.Η.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου