24 Ιανουαρίου 2013

Φράγμα Αχυρών: Στο άγνωστο μέλλον...

Παράταση έως 31/12/2013… και βλέπουμε! Προχωράνε τα έργα στον ταμιευτήρα, στο άγνωστο μέλλον τα συνωδά έργα και κυρίως εκείνα της μεταφοράς νερού στα χωράφια. Ο υπάλληλος στο υπουργείο Υποδομών που ανέλαβε το φάκελο του Φράγματος των Αχυρών, σήμερα είναι ένας μεσόκοπος κύριος, λίγο πριν βγει στη σύνταξη. Η πρώτη φορά που πήρε το συγκεκριμένο φάκελο στα χέρια του, ήταν το 1988!!! Νεοδιόριστο παιδαρέλι τότε, που ρωτούσε συναδέλφους του πώς να πρωτοκολλήσει ένα έγγραφο. 

Στα χρόνια αυτά ακούσαμε πολλά και σπουδαία για το μεγάλο έργο, αυτό που υπόσχεται να αλλάξει οριστικά τη μοίρα των αγροτών στο κεντρικό Ξηρόμερο. Σε προεκλογικές περιόδους μάλιστα είχαμε πάντα επισκέψεις, ανακοινώσεις, δεσμεύσεις, αισιόδοξες λύσεις. 
Και φτάνουμε στο σήμερα, δεκαετίες μετά, με τα χρήματα διασφαλισμένα και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα στη χρηματοροή, να μην έχει ολοκληρωθεί καν ο ταμιευτήρας ακόμη. 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος σε σχετική του συνέντευξη στον Δυτικά FM – 96,1, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη εργασίες στον ταμιευτήρα, κυρίως αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από κατάπτωση. 
Σε κάθε περίπτωση ο ταμιευτήρας, το κυρίως φράγμα δηλαδή, θα ολοκληρωθεί σύντομα. Αυτό όμως τίποτε δεν σημαίνει και καθόλου δεν θα συμβάλει στην αγροτική ανάπτυξη, αν δεν προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις, ο αναδασμός, τα δίκτυα μέσω των οποίων θα μεταφέρεται το νερό εκεί όπου πρέπει να φτάσει, στα χωράφια δηλαδή των αγροτών.  
Παλιότερα είχαμε παρομοιάσει τον ταμιευτήρα με την καρδιά και το δίκτυο διανομής με τις αρτηρίες. Χωρίς αυτές… έργο δεν υπάρχει. Κι εκείνο που σήμερα έχουμε, τόσα χρόνια μετά, είναι… ένα άψυχο σώμα. 
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το έργο δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά το 1996, τέσσερα χρόνια όμως μετά οι εργασίες διεκόπησαν, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις. 
Το έργο επαναδημοπρατήθηκε το 2005 και η σύμβαση υπογράφηκε στις 3 Μαΐου 2007 με την εταιρεία ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκ.ευρώ και σύμφωνα με την έκπτωση που δόθηκε, το ποσό της σύμβασης ήταν 21.312.814,50 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) με συμβατική προθεσμία περαίωσης τις 3 Μαΐου 2011. 
Με απόφαση του 2011 εγκρίθηκε η πρώτη παράταση του έργου κατά 18 μήνες, δηλαδή στις 3 Νοεμβρίου 2012 και με αναθεώρηση τιμών. Επιπλέον δόθηκε συμπληρωματική πίστωση 5.056.431.29 ευρώ. 
Με την νέα προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου για τον Δεκέμβριο του 2013 θα υπάρξει και νέα αναθεώρηση τιμών. Τα εκτελούμενα έργα περιλαμβάνουν χωμάτινο ανάχωμα με τα συναφή έργα ασφάλειας υπερχειλιστή και εκκένωσης, ταμιευτήρα συνολικής ωφέλιμης χωρητικότητας 41.700.000 κυβικών νερού, έργα υδροληψίας που περιλαμβάνουν σήραγγα μήκους 2.100 μέτρων με τα συνωδά της έργα, αρδευτικά έργα στον κεντρικό Ξηρόμερο και οδούς προσπέλασης συνολικού μήκους 14χλμ και βελτίωσης υφιστάμενων οδών μήκους 35χλμ. 
Η πρόοδος του έργου σήμερα αγγίζει το 85%. Με την ολοκλήρωση των έργων θα αρδευτούν περί τα 26.000 στρέμματα της περιοχής του Ξηρόμερου. Η νέα πολύμηνη παράταση που δόθηκε στο έργο ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2013.  
Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη και αναγκαία καθώς τον περασμένο Ιούνιο παρατηρήθηκε μεγάλη και βαθιά θραύση του εδάφους στην περιοχή του δεξιού αντερείσματος και απαιτήθηκαν νέες μεγάλες πρόσθετες εργασίες. Εκτός άλλων οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις των ακινήτων ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο του έργου με υπαιτιότητα του Δημοσίου. 
Το καταπληκτικό είναι πως ακόμα και σήμερα δεν έχει συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για την κατασκευή του έργου του παραλίμνιου δρόμου του φράγματος στο Κάτω Ξηρόμερο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδοθούν στον ανάδοχο οι εκτάσεις για την κατασκευή των έργων. 
Το βασικό ερώτημα, συνεπώς, είναι και αυτό που ενδιαφέρει άμεσα τους αγρότες της περιοχής, αλλά κι εκείνους που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα χωριά τους και να ασχοληθούν με την παραγωγή: Πότε θα φτάσει το νερό, μέσω των σαραντατεσσάρων χιλιομέτρων αρδευτικού δικτύου, στα χωράφια τους; Σ’ αυτό το ερώτημα απάντηση δεν υπάρχει. Και κανείς δεν μπορεί να πει αν θα είναι σε πέντε ή σε άλλα είκοσι πέντε χρόνια!

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου