18 Φεβρουαρίου 2013

Γιώργος Βαρεμένος - Η δημοκρατία κινδυνεύει από την ακραία συνιστώσα της κυβέρνησης, τη σημερινή ΝΔ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 18 Φεβρουαρίου 2013 
«Η δημοκρατία κινδυνεύει από την ακραία συνιστώσα της κυβέρνησης, 
τη σημερινή Νέα Δημοκρατία» 

«Ο κίνδυνος για τη δημοκρατία δεν προέρχεται από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την ακραία συνιστώσα της κυβέρνησης, από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία -και όχι από εκείνη, π.χ., του κ. Καραμανλή-, που οδηγεί τα πράγματα σε μια ιδιόμορφη εκτροπή», επισημαίνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο». 
Ο Γ. Βαρεμένος υπογραμμίζει ότι η ίδια η δυναμική της κρίσης επιβάλλει την πιο συστηματική και ολοκληρωμένη επεξεργασία προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τη δική του σφραγίδα στην έξοδο από την κρίση και σε μια διαφορετική, καλύτερη Ελλάδα μετά από αυτήν. «Είναι ιστορικό του καθήκον», τονίζει. 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιογράφο Άννα Δόλλαρη και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, έχει ως εξής: 
- Πολλοί κατηγορούν το κόμμα σας πως δεν έχει ουσιαστικές και υλοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση και περιορίζεται μόνο σε μια άκαρπη καταγγελτική στάση με κεντρικό άξονα την αναθεώρηση του μνημονίου. Είναι πράγματι εφικτό αυτό; 
- Υπάρχουν κύκλοι που, ό,τι και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τον κατηγορήσουν. Ακόμη και για το προπατορικό αμάρτημα… Στους καλοπροαίρετους, θα απαντούσα ότι από την αρχή της κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προτάσεις, πέρα από τις ορθές προβλέψεις του για την πορεία της κατάστασης. Να σας θυμίσω την πρόταση για το ευρωομόλογο, πολύ πριν την ψελλίσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ή για την αντιμετώπιση του χρέους στα πρότυπα της λύσης που είχε δοθεί στη Γερμανία μετά τον πόλεμο, όταν η Ελλάδα ήταν μεταξύ των δανειστών της. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν αρκεί μόνον η καταγγελία. Χρειάζονται προτάσεις, τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί και οι οποίες χρειάζονται αρκετές φορές και εξειδίκευση και επικαιροποίηση. Το επιβάλλει αυτό η δυναμική της κρίσης. Η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από την κρίση, θα είναι άλλη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ιστορικό καθήκον να βάλει τη σφραγίδα του σε μια διαφορετική, καλύτερη Ελλάδα. Όσο για το μνημόνιο, αν είχε σκοπό να αντιμετωπίσει την κρίση, απέτυχε. Αν ήταν εργαλείο πολιτικής για αφαίρεση δικαιωμάτων, πέτυχε. Μονόδρομος δεν είναι η συνέχισή του, αλλά η ανατροπή των τραγικών συνεπειών του. 
- Ακραίες ή διαφορετικές τοποθετήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την επίσημη κομματική γραμμή δίνουν το έναυσμα σε πολιτικούς σας αντιπάλους να μιλούν για συνιστώσες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και για διγλωσσία. Ποια είναι η δική σας άποψη; 
- Μας έχουν στοχοποιήσει. Και εμείς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους διευκολύνουμε. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι ο κίνδυνος για τη δημοκρατία δεν προέρχεται από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την ακραία συνιστώσα της κυβέρνησης, από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία -και όχι από εκείνη, π.χ., του κ. Καραμανλή- που οδηγεί τα πράγματα σε μια ιδιόμορφη εκτροπή. Όσο για τη δημοκρατία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή μπορεί να είναι λειτουργική και να μην αφαιρεί από τη δυναμική μιας συγκροτημένης και στιβαρής εναλλακτικής πολιτικής δύναμης. 
- Πώς αξιολογείτε μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα από το έργο της Προανακριτικής Επιτροπής αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ; Εκτιμάτε ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να «πυροδοτήσει» πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού; 
- Δίνεται μια μάχη εκεί από συναδέλφους μου. Το θέμα, για μένα, δεν είναι αν θα προκύψουν από εκεί πολιτικές εξελίξεις, αλλά αν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια -κάτι, που είναι όρος για να υπάρξει κάθαρση στην τραγωδία που βιώνουν η χώρα και ο λαός της. 
- Οριοθέτηση ΑΟΖ, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, ενδυνάμωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και του γεωστρατηγικού της ρόλου. Θέματα μείζονος σημασίας που συζητιούνται χρόνια, αλλά κανείς δεν τα «αγγίζει» επί της ουσίας, με συνέπεια τα γνωστά αποτελέσματα. Ποιοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αλλάξει αυτό; 
- Τους κύριους υπεύθυνους γι’ αυτό που περιγράφετε, πρέπει να τους αναζητήσετε σ’ αυτούς που κυβερνούσαν μέχρι τώρα. Τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν με προσοχή, σε μια περίοδο μάλιστα που η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας δεν είναι η μεγαλύτερη δυνατή -κι αυτό, πάλι εξαιτίας των λόγων που προανέφερα. Και, σε κάθε περίπτωση, εύχομαι να μην τεθούν με όρους εσωτερικής πολιτικής. Ελπίζω ότι ο τυχοδιωκτισμός δεν θα φτάσει μέχρι εκεί. Εκποίηση δικαιωμάτων εν ονόματι της κρίσης χρέους δεν είναι νοητή. Και θα μας βρει απολύτως αντίθετους. 
- Τελικά, η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης ήταν μια ατυχής επιλογή ή μια πτυχή ενός οργανωμένου σχεδίου, με πειραματόζωα τους Έλληνες πολίτες; 
- Ό,τι από τα δύο και να ήταν, οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν. Όχι για λόγους τιμωρίας ή εκδίκησης για λογαριασμό ενός κατεστραμμένου λαού, αλλά προκειμένου να βρει την κάθαρσή της η τραγωδία, όπως είπα, και να βγάλουμε συμπεράσματα για το μέλλον. Στην τρικομματική κυβέρνηση, ο ένας κρατάει όμηρο τον άλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη ευθύνης και αλλαγής, έχει ιστορικό καθήκον να βάλει τέλος στο απαίσιο και ανήθικο αυτό «πείραμα σε ανθρώπινα όντα», όπως το χαρακτήρισε ο Κρούγκμαν, και να βγάλει την Ελλάδα στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο με τη στήριξη και τη συμμετοχή του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου