19 Μαρτίου 2013

Απαγορεύεται η συλλογή οστρακοειδών στον Αμβρακικό

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτ/νίας, με αφορμή το γεγονός ότι την περίοδο των εορτών της Αποκριάς και ειδικότερα κατά την «Καθαρά Δευτέρα» (αλλά και κατά τη διάρκεια της νηστείας που ακολουθεί), εθιμοτυπικά καταναλώνονται μύδια και διάφορα άλλα οστρακοειδή, ενημερώνει, ... 

...ότι απαγορεύεται η ελεύθερη συλλογή οστρακοειδών από την περιοχή του Αμβρακικού κόλπου στα διοικητικά όρια της Π.Ε. Αιτ/νίας, αφενός μεν γιατί δεν υπάρχει καθορισμός ζώνης και αφ’ ετέρου σύμφωνα με το Π.Δ. 227/2003 απαγορεύεται η συλλογή μυδιών από 1η Νοεμβρίου κάθε έτους μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους. 
Με βάσει τα ανωτέρω, οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθεύονται μύδια που προέρχονται από οργανωμένες οστρακοκαλλιέργειες οι οποίες λειτουργούν σε εγκεκριμένες ζώνες καλλιέργειας δίθυρων μαλακίων και τα οποία συνοδεύονται υποχρεωτικά από παραστατικά έγγραφα ότι έχουν περάσει από κέντρο αποστολής, που είναι εγκεκριμένη εγκατάσταση και παρέχει εγγυήσεις ότι έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. 
Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν όταν αγοράζουν μύδια και άλλα οστρακοειδή τα κελύφη τους να είναι κλειστά, δηλαδή τα οστρακοειδή να είναι ζωντανά και κατά την διάνοιξη τους το ενδοθυρικό υγρό να είναι διαυγές. 
Οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. 

Ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Ιωάννης Κρινής

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου