15 Απριλίου 2013

ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ: Ένα «μικρό εμιράτο» θέλουν οι τοπικοί παράγοντες

ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ 
Το Πλατυγιάλι ανήκει σε εταιρεία της Alpha Bank στην οποία ο εμίρης του Κατάρ είναι μέτοχος
Θεωρίες συνωμοσίας ή πραγματικά σχέδια; Με βάση τους τελευταίους «αναπτυξιακούς σχεδιασμούς» που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ας δούμε το τοπίο της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας λίγα χρόνια μετά: ο εμίρης του Κατάρ μαζί με διεθνείς VIPs θα κάνουν τις διακοπές τους στην υπερπολυτελή βίλα ή σε ξενοδοχειακές μονάδες ανάλογης χλιδής. 
Ολα τα παραπάνω θα κατασκευαστούν -σύμφωνα με τους ευσεβείς πόθους τοπικών παραγόντων- σε προστατευόμενες περιοχές Natura. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Πλατυγιάλι -εφόσον βρεθεί ο πολυπόθητος επενδυτής-, θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και, ίσως, εγκαταστάσεις επικίνδυνων αποβλήτων. Δεξαμενόπλοια θα πηγαινοέρχονται μεταφέροντας αέρια και υγρά καύσιμα. Τι πραγματικά συμβαίνει; 
«Ή κάποιος παράφρων τεχνοκράτης έχει σκεφτεί πως όλα αυτά είναι ταιριαστά μεταξύ τους, ή κάποιο μυστικό και άγνωστο ώς τώρα νήμα δένει όλο το αλαλούμ, ή οι κυβερνώντες έχουν επιλέξει το καινοφανές αναπτυξιακό σχέδιο "όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε"», λέει με πικρό χιούμορ η Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου. 
Κι επειδή δεν είμαστε στο μυαλό του παράφρονος τεχνοκράτη, μεταφέρουμε την άποψη των Κίνησης Πολιτών Δυτικής Ελλάδος, τα μέλη της οποίας υποστηρίζουν ότι όλες οι κινήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών συγκλίνουν στο εξής σχέδιο: 
«Τα τελευταία χρόνια οι διάφοροι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί των παραγωγών κρατών ενέργειας είναι η δημιουργία ενεργειακών αποθηκευτικών κέντρων στην Ευρώπη. Το Κατάρ σε όλες τις διακρατικές επαφές του μέχρι σήμερα δεν έχει κρύψει πως το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου υγροποιημένων αερίων LNG και LPG στη Νότια Ευρώπη, και κυρίως στην Ελλάδα, δεν είναι ούτε ευκαιριακό ούτε τυχαίο. 
Γνωρίζει επίσης πως για να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα εισόδου LNG και LPG (ή σε κόμβο αερίων) απαιτούνται κυρίως υποδομές αποθήκευσης αλλά και υποδοχής. 
Το Πλατυγιάλι και η περιοχή των Εχινάδων παρέχουν προς αυτή την κατεύθυνση τις καλύτερες προϋποθέσεις. Είναι κατ' αρχάς ένα από τα δύο πιο βαθιά λιμάνια της Μεσογείου (το άλλο είναι το Ashdod του Ισραήλ), γεγονός που δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης και φορτοεκφόρτωσης σε πολύ μεγάλα τάνκερ. Είναι επίσης απομονωμένο και περιστοιχίζεται από πολλά μικρά νησάκια, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικούς και εύκολους χώρους αποθήκευσης των παραπάνω αερίων, κατά το πρότυπο της Ρεβυθούσας. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ιδιοκτησιακά το Πλατυγιάλι ανήκει, εκτός των άλλων, σε θυγατρική εταιρεία της Alpha Bank, στην οποία ο εμίρης είναι ισχυρός μέτοχος».

Από http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου