16 Μαΐου 2013

Παρουσίαση του Βιβλίου: «Πάνος Γαλάνης-Μεγαπάνος» του Μπάμπη Κουβέλη στην Αθήνα

Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία, η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης και οι Εκδόσεις «Ωκεανίδα» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: «Πάνος Γαλάνης-Μεγαπάνος, ο επιφανής πρόκριτος και αγωνιστής του Ξηρομέρου το 1821», του Μπάμπη Κουβέλη, την Τρίτη 21 Μαΐου 2013, στις 8:15΄ μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου, Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα. 

Για το Βιβλίο θα μιλήσουν: 
-Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας της φιλισοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, 
-Ο Σπυρίδων Πλουμίδης, λέκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 
-Ο Νίκος Μακρής, Δρ. Φιλοσοφίας, 
-Λίγα λόγια απο τον Συγγραφέα Μπάμπη Κουβέλη, 
-Συντονιστής: Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος ΑΙ.ΠΟ.Ε. 
Χορηγός: Οινοποιία Α. Μεγαπάνος


Πάνος Γαλάνης-Μεγαπάνος: ένας ήρωας του '21 με ζωή σαν μυθιστόρημα 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μελέτες και οι μαρτυρίες που φωτίζουν με απρόβλεπτο τρόπο την προεπαναστατική περίοδο και το 1821. Οι συγγραφείς που στρέφονται στην τοπική Ιστορία συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ σημαντικά τεκμήρια κατά τη διάρκεια της έρευνάς 
Για αυτό λοιπόν μας προσέλκυσε την προσοχή μια νέα έκδοση της Ωκεανίδας στη σειρά μαρτυρίες-βιογραφίες που επικεντρώνεται στη δράση του πρόκριτου Πάνο Γαλάνη- Μεγαπάνου.  
Ο Μπάμπης Κουβέλης στο βιβλίο του με τίτλο «Πάνος Γαλάνης-Μεγαπάνος-Ο επιφανής πρόκριτος-αγωνιστής του Ξηρομέρου το 1821» (εκδ. Ωκεανίδα) με αφετηρία αυτή τη σημαντική προσωπικότητα, σκιαγραφεί την περίοδο της επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα, συμπλέκοντας την πορεία μιαςεπιφανούς οικογένειας με τις σημαντικότερες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας. 
Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της έκδοσης: «Μέχρι τις μέρες μας ελάχιστα ιστορικά στοιχεία και τεκμήρια ήταν γνωστά για την προσφορά του Πάνου Γαλάνη-Μεγαπάνου και της οικογένειας του στην απελευθερωτικό αγώνα του ‘21. 
Προεπαναστατικά ο Πάνος Γαλάνης-Μεγαπάνος κατείχε το αξίωμα του βιλαετλή στο Κάρλελι (στην Αιτωλοακαρνανία) που του χάρισε αίγλη και κύρος ώστε να καθιερωθεί ως εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα της Δυτικής Ρούμελης. 
Μέσα από τη ζωή του, τη δική του και της οικογένειας του, σκιαγραφείται η ατμόσφαιρα της εποχής, παρουσιάζεται ανάγλυφα το προεπαναστατικό κλίμα και καταγράφονται τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα».

Μπάμπης Κουβέλης Μικρό βιογραφικό 

Ο Μπάμπης Κουβέλης γεννήθηκε στις Φυτείες του Ξηρομέρου. Σπούδασε στον Πειραιά και στην Αθήνα, και σταδιοδρόμησε ως οικονομολόγος στην Τράπεζα ΕΤΒΑ.  
Συμμετέχει στο Δ.Σ. της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε.), είναι αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών (Ε.Α.Λ.), είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στερεοελλαδικών Μελετών και μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων. 
Έχει χρηματίσει αντιπρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ.) πολιτιστικών συλλόγων, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.Σ.Υ.Ξ.) και επί 18 έτη πρόεδρος του Συλλόγου των Φυτειωτών της Αθήνας «Το Λιγοβίτσι». 
Υπήρξε εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας Το Ξηρόμερο και από το 1989 μέχρι το 2007 άσκησε το αντίστοιχο έργο στην εφημερίδα Φυτειώτικα νέα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. 
Το 1997 εξέδωσε το βιβλίο Το χωριό μου οι Φυτείες, όταν ακόμα το έλεγαν Μαχαλά, το 1999 το Λεξιλόγιο του Ξηρομέρου, το 2001 τα Χρονογραφήματα για το Ξηρόμερο και τους Ξηρομερίτες, το 2008 τα Χρονογραφήματα στο ξηρομερίτικο γλωσσικό ιδίωμα, το 2010 τα Παθήματα στρατιωτικού βίου λοχίου Σπαή Φ. Σπυρίδωνος, κλάσεως 1915 και το 2011 το Πάνθεον των Ξηρομεριτών αγωνιστών όλων των πολέμων από το 1821 ως το 1940-1941. 

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου