12 Μαΐου 2013

Νευροανάδραση - Μια νέα τεχνολογία από την NASA τώρα και στην Ελλάδα

Η Νευροανάδραση είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία μαθαίνει στο άτομο να μεταβάλλει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του. Πιο απλά μπορούμε να δούμε την νευροανάδραση ως ένα τρόπο εκγύμνασης του εγκεφάλου, με στόχο την επίτευξη ομαλοποίησης των εγκεφαλικών ρυθμών, οι οποίοι συμβάλουν στην καλύτερη πνευματική απόδοση του ατόμου και Στην ομαλότερη λειτουργία των ψυχικών και σωματικών δεξιοτήτων. 

Πώς δουλεύει η Νευροανάδραση? 
Εφαρμόζουμε αισθητήρες στο τριχωτό της κεφαλής για να μπορέσουμε να καταγράψουμε τους εγκεφαλικούς ρυθμούς. Έπειτα το εγκεφαλικό σήμα επεξεργάζεται από τον υπολογιστή, και εξάγουμε πληροφορίες σχετικά με ορισμένες βασικές συχνότητες εγκεφαλικών κυμάτων. Μερικές συχνότητες θέλουμε να τις ενισχύσουμε και άλλες θέλουμε να τις μειώσουμε για να φέρουμε τον εγκέφαλο στα φυσιολογικά του επίπεδα. Η πληροφορία αυτή παρουσιάζεται στο άτομο που κάνει νευροανάδραση με την μορφή παιχνιδιού στο οποίο ουσιαστικά μεταφράζονται οι αυξομειώσεις των εγκεφαλικών ρυθμών. Στην ουσία το άτομο που κάνει νευροανάδραση παίζει ένα παιχνίδι με τον εγκέφαλο του. Όσο πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ο υπό εκπαίδευση εγκεφαλικός ρυθμός τόσο καλύτερα πηγαίνει ο παίχτης. Παραδείγματος χάριν σκεφτείτε πως θέλουμε να ενισχύσουμε τον άλφα ρυθμό και χρησιμοποιούμε ένα παιχνίδι με αγώνες ταχύτητας. Όσο περισσότερο ανεβαίνει ο άλφα ρυθμός του παίχτη, τόσο περισσότερο τρέχει το αυτοκίνητο του (επιβράβευση), αντίθετα όσο μειώνεται ο άλφα ρυθμός το αυτοκίνητο επιβραδύνει. 

Που χρησιμοποιείται η Νευροανάδραση? 
Η Νευροανάδραση αντιμετωπίζει προβλήματα απορρύθμιση του εγκεφάλου. Συνοπτικά μπορεί να εφαρμοστεί στα παρακάτω: 
Αγχώδεις ΔιαταραχέςΔιαταραχές στην πρόληψη τροφής 
Διαταραχή Πανικού 
Φοβίες 
Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή 
Διαταραχή από ψυχοτραυματικό στρές 
Διαταραχή από οξύ στρες 
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή 
Καταθλιπτικές διαταραχές
Διαταραχές ελαττωματικής προσοχής και διασπαστικής συμπεριφοράς
Διαταραχή ελαττωματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας
Διαταραχή της διαγωγής
Εναντιωτική προκλητική διαταραχή
Διαταραχές στον Ύπνο
Διακοπτόμενος ύπνος
Αϋπνία
Νυχτερινοί τρόμοι
Υπνοβασία
Καλύτερη Μαθησιακή ΑπόδοσηΚαλύτερη Αθλητική Απόδοση
καλύτερη συγκέντρωση
καλύτερα την προσοχή
ευκολότερη λήψη αποφάσεων
μείωση στον αριθμό των λαθών
μικρότερος χρόνος απόκρισης
αυξημένη δημιουργικότητα
αποδοτικότερη μνήμη
επιτάχυνση της μάθησης
αυξημένη ανοσία στο στρες
αύξηση της παραγωγικότητας,

Πώς χρησιμοποιείται η Νευροανάδραση για να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο διαφορετικών ατόμων? 
Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν κατασκευαστεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα Νευροανάδρασης, τα οποία βοηθούν συγκεκριμένα είδη προβλημάτων όπως η προσοχή, το άγχος και η κατάθλιψη, οι κρίσεις και οι ημικρανίες, αλλά και προβλήματα γνωστικών λειτουργιών. Υπάρχουν πολλά εργαλεία αξιολόγησης που μας βοηθούν να αποφασίσουμε ποιο πρωτόκολλο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. 

Η Νευροανάδραση μπορεί να θεραπεύσει κάθε κατάσταση? 
Σε καταστάσεις οργανικής δυσλειτουργίας του εγκεφάλου, η Nευροανάδραση μπορεί να βελτιώσει την λειτουργικότητα του εγκεφάλου από το να θεραπεύσει την δυσλειτουργία. Σε καταστάσεις απορρύθμισης, δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει κάποια ασθένεια η οποία χρίζει ίασης. Όταν λοιπόν η απορύθμιση είναι το πρόβλημα τότε η Nευροανάδραση μπορεί να έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. 

Τα αποτελέσματα της Νευροανάδρασης διαρκούν? 
Εάν το πρόβλημα εντοπίζεται σε μία μόνο εγκεφαλική απορρύθμιση τότε ΝΑΙ διαρκούν αρκετά χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί η Νευροανάδραση βασίζεται στην εκπαίδευση του εγκεφάλου ουσιαστικά από τον ίδιο τον εγκέφαλο και αν αυτή η εκπαίδευση επιλύσει το πρόβλημα, τότε ο εγκέφαλος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις νέες του δεξιότητες αλλά και να τις ενισχύει. 
Τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν έχουμε να κάνουμε με εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Parkinson και η άνοια ή όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ασθένειες όπως ο αυτισμός. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εκπαίδευση πρέπει να είναι συνεχόμενη μέχρι κάποιο σημείο και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της Νευροανάδρασης? 
Η Νευροανάδραση εφαρμόζεται στην κλινική πράξη δεκαετίες τώρα. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της Νευροανάδρασης φαίνεται να είναι θεαματικά. Όταν δεν υπάρχει τέτοια επιτυχία η εμπειρία μας έχει δείξει πως υπάρχει από πίσω μια αιτία η οποία πρέπει να εξετασθεί. Όταν η εκπαίδευση γίνει σωστά και σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών τότε είναι σίγουρο πως θα πετύχει για όλους. Υπάρχουν όμως κάποια άτομα τα οποία δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ή δεν πιστεύουν πως μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους εξαιτίας προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή και επιμονή και θα εκπλαγούν με τα αποτελέσματα. 
Έρευνες έχουν δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών (>95%) έχουν ξεπεράσει τις αρχικές τους προσδοκίες, όσο αναφορά την αποτελεσματικότητα της νευροανάδρασης. Σε τέτοιες «χαμηλές» προσδοκίες τα αποτελέσματα της Νευροανάδρασης μπορεί να φανούν σαν θαύμα. Για αυτό τον λόγο στο ιατρείο μας έχουμε μια επιγραφή η οποία λέει: «Περιμένουμε θαύματα. Εαν δεν γίνουν κάτι πήγε στραβά». Ότι φαίνεται να είναι θαύμα δεν είναι τίποτα άλλο από την απίστευτη ικανότητα του εγκεφάλου να ανακτεί την χαμένη λειτουργικότητα του όταν του δίνεται η ευκαιρία. 

Τι συμβαίνει όταν κάποιος ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή? 
Τα φάρμακα που στοχεύουν στην λειτουργικότητα του εγκεφάλου μπορεί να μην χρειάζονται, ή να χρειάζονται σε μικρότερες δόσεις, μετά το πέρας της εκπαίδευσης του εγκεφάλου με την χρήση της Νευροανάδρασης. Για αυτούς τους ασθενείς οι ιατροί του Κέντρου Νευροανάδρασης θα κρίνουν την πορεία της φαρμακευτικής θεραπείας σε συνδυασμό με την Νευροανάδραση.
Θέλω να μάθω περισσότερα για την Νευροανάδραση. Που μπορών να απευθυνθώ? 

Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την Νευροανάδραση ή όποιος έχει απορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της μπορεί να κλίσει ένα ραντεβού δωρεάν και να μιλήσει με κάποιον ειδικό του Κέντρο Νευροανάδρασης. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε καθημερινά στο 2311-241875, να επισκεφτείτε το Κέντρο Νευροανάδρασης Βορείου Ελλάδος στην διεύθυνση Αγ. Σοφίας 5 (3ος Όροφος) | Θεσσαλονίκη ή να μας στείλετε ένα e-mail στο info@neyroanadrasi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου