30 Ιουνίου 2013

ΚΚΕ: Ερώτηση για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των Δημοτικών Σχολείων Ανατολής Ιωαννίνων

Ερώτηση με την οποία ζητούν να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα των Δημοτικών Σχολείων Ανατολής Ιωαννίνων κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος καιΓιάννης Γκιόκας. 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει: 
«Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων 
Θέμα: Να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα των Δημοτικών Σχολείων Ανατολής Ιωαννίνων. 
Στο χρονικό διάστημα που διανύουμε στα Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας γίνονται οι εγγραφές των μαθητών της Α’ Τάξης. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία στην περιοχή της Ανατολής Ιωαννίνων πρέπει να λειτουργήσουν έξι (6) τμήματα της Α’ τάξης. Στα τρία σχολεία της Ανατολής υπάρχει η υποδομή για τέσσερα (4). Όλοι οι χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, έχουν αξιοποιηθεί. Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων έχουν χωριστεί, διάδρομοι έχουν κλειστεί. Όπου υπήρχαν εργαστήρια έγιναν αίθουσες με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των μαθητών. Παρά την έγκαιρη επισήμανση του προβλήματος οι υπεύθυνοι δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα πώς θα λύσουν αυτό το πρόβλημα. 
Από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών προτείνεται να λειτουργήσει παράρτημα Δημοτικού Σχολείου στο χώρο του Λυκείου Ανατολής. Στην ουσία δηλαδή προτείνεται να χωριστεί ένα Δημοτικό Σχολείο (πιθανόν το 2ο) και ένα μέρος του να συστεγαστεί με το Λύκειο. 
Επειδή το σχολείο δεν είναι τράπεζα ούτε μαγαζί για να έχει παραρτήματα. Διέπεται από ορισμένους κανόνες (και πάντως όχι τους κανόνες της αγοράς) εντελώς ξένους προς τα πρότυπα των τραπεζών και άλλων τινών καταστημάτων. Κανόνες που έχουν ως γνώμονα την παροχή εκπαίδευσης και τη διαμόρφωση προσωπικότητας των παιδιών. Σχολείο με παραρτήματα δεν μπορεί να έχει ενιαία φιλοσοφία, κανόνες λειτουργίας, συλλογικά όργανα, διοίκηση κλπ. Δεν μπορεί να παίρνει συλλογικά αποφάσεις για τα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα. 
Επειδή η συστέγαση με μαθητές άλλης βαθμίδας - και δη μαθητές Λυκείου - δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία δεν χρειάζεται, νομίζουμε, να αναλυθούν περαιτέρω. 
Επειδή από τα μέχρι τώρα δεδομένα διαφαίνεται ότι οι αρμόδιοι επιδιώκουν ν' αφήσουν το χρόνο να κυλήσει και το Σεπτέμβριο να φέρουν τους γονείς προ τετελεσμένου: Ή πάτε τα παιδιά στο Λύκειο ή αφού δεν έχουμε αίθουσες, ψάξτε να βρείτε σχολεία στα οποία υπάρχει θέση. 
Επειδή στο όνομα της οικονομικής κρίσης δεν αποκλείεται να δοθεί οποιαδήποτε λύση που δεν θα παίρνει υπόψη παιδαγωγικές αρχές και πραγματικές ανάγκες, 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση: 
Για να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί άμεσα το τέταρτο δημοτικό σχολείο που έχει κριθεί αναγκαίο για να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή και παρότι έχει αποφασιστεί η κατασκευή του μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή. 
Και για την άμεση αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των Δημοτικών Σχολείων Ανατολής και τη στέγαση όλων των παιδιών το Σεπτέμβρη να παρθούν υπόψη οι προτάσεις των γονέων και άλλων φορέων της περιοχής, αποκλείοντας σαν λύση το χωρισμό ενός Δημοτικού Σχολείου και τη συστέγασή του με το Λύκειο.

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου