25 Σεπτεμβρίου 2013

Υποβάθμιση του οργανισμού των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αν και είναι μεγάλες οι ανάγκες στον ΕΛΓΑ σε υπαλληλικό δυναμικό και κυρίως στο εκτιμητικό έργο, πριν λίγες μέρες επιδόθηκαν διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης σε έξι (6) γεωπόνους, που μαζί με αρκετούς άλλους, βρίσκονται σε μακροχρόνια δικαστική διένεξη (από το 2009) με τον ΕΛΓΑ, σχετικά με την ορθότητα πρόσληψής τους σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004 («Παυλόπουλου»), όπως αποφάνθηκε το Α.Σ.Ε.Π..
Συνολικά οι απολύσεις ανοίγουν το δρόμο σε βάθος χρόνου για μείωση του εκτιμητικού δυναμικού πάνω από 30% και σηματοδοτούν την έναρξη γενικότερων απολύσεων στον ΕΛΓΑ, είτε με νεότερες δυσμενείς δικαστικές αποφάσεις είτε με τις διαδικασίες της διαθεσιμότητας - κινητικότητας στον δημόσιο τομέα. Φαίνεται ότι υλοποιείται σταδιακά το αντικείμενο της ιδιωτικοποίησης των γεωργικών ασφαλίσεων μέσα από την υποβάθμιση του μοναδικού οργανισμού των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων και του αποδεκατισμού του από έμπειρο δυναμικό.
Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες αφού θα υποβαθμίζονται οι δημόσιες λειτουργίες, προκειμένου να προετοιμάζεται η έφοδος των επιχειρηματιών και σε αυτά τα τμήματα του δημόσιου τομέα.
Θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο μικρομεσαίος γεωργός και κτηνοτρόφος και θα ανέβει πιο πολύ το κόστος παραγωγής. Θα αυξηθεί η ανεργία και συνολικά η φτώχεια και η δυστυχία.
Οι κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έχουν βαριές ευθύνες για αυτή την ταξική πολιτική που χειροτερεύει και τη ζωή των εργαζόμενων στον ΕΛΓΑ αλλά και στην αγροτιά.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για να μη γίνει καμιά απόλυση στον ΕΛΓΑ αντίθετα να γίνουν πρόσθετες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα ικανοποιεί τις ανάγκες λειτουργίας του ΕΛΓΑ και αναβάθμισής του στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους αγρότες χωρίς καμιά επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Οι βουλευτές
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιώργος Λαμπρούλης
Χρήστος Κατσώτης
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Νίκος Μωραΐτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου