11 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοίγει με υπουργική απόφαση το κυνήγι σε περιοχές του Αμβρακικού

Ικανοποιήθηκε χρόνιο αίτημα των κυνηγών τη στιγμή που η λαθροθηρία εξακολουθεί να ανθεί! Αποδεκτό έγινε το χρόνιο αίτημα των κυνηγών να επιτραπεί η θήρα σε συγκεκριμένες περιοχές του υγροβιότοπου Αμβρακικού, οι οποίες διοικητικά ανήκουν στις Διευθύνσεις Δασών Πρεβέζης και Άρτας. 

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε σήμερα, Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης έπειτα από εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, θα επιτρέπεται το κυνήγι σε οριοθετημένες περιοχές του υγροβιότοπου, αν και το ζήτημα της φύλαξης δεν έχει ακόμη λυθεί. 
Από την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου το 2008, το κυνήγι στην περιοχή απαγορεύτηκε με σχετική απόφαση για τρία χρόνια, η οποία παρατάθηκε άλλες δύο φορές έως και σήμερα, προκειμένου να μελετηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη θηροφύλαξη και την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών. Κι αυτό διότι στο Πάρκο πολλές φορές στο παρελθόν είχαν καταγραφεί φαινόμενα λαθροθηρίας ενώ υπήρχαν καταγγελίες και για παραεμπόριο άγριων πτηνών σε ταβέρνες της περιοχής. 
Με τη νέα απόφαση το ΥΠΕΚΑ «ανοίγει» τελικά το κυνήγι σε συγκεκριμένες ζώνες και παράλληλα ζητά από τις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας να συνεργαστούν με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τους κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής και να μεριμνήσουν για την αύξηση των φυλάκων θήρας, την ενίσχυση του εξοπλισμού τους και τον συντονισμό των άλλων εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό, ΣΔΟΕ κτλ.) για την αποτελεσματικότερη θηροφύλαξη. 
Ειδικότερα, όσον αφορά τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και περιοχές, με την απόφαση προβλέπεται ότι απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων ειδών κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο 2013-2014 στην έκταση της ζώνης Α και Α1 του υγροβιότοπου του Αμβρακικού, με τις εξής εξαιρέσεις: 
∙Στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης επιτρέπεται η άσκηση θήρας σε τμήμα της ζώνης Α' (ζώνη πλημμυρών) του υγροβιότοπου Αμβρακικού, εμβαδού 1.500 στρεμμάτων, που περιλαμβάνεται μεταξύ του ποταμού Λούρου (ανατολικά) και του δυτικού αναχώματός του (δυτικά), από το ύψος του δάσους του Αγίου Βαρνάβα (βόρεια) μέχρι το ύψος των Αγίων Αποστόλων Νέας Σαμψούντας (νότια). 
∙Στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας επιτρέπεται η άσκηση κυνηγιού την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο στις περιοχές Τραγάνα - Μπούκα - Παλιόφουρνος (Δήμος Ν. Σκουφά), Καλάμι - Λόγγος - Μπούκα (Δήμος Ν. Σκουφά), Παλιοκόπρια - Φιδόκαστρο (Δήμος Ν. Σκουφά), Λακοπούλα (Δήμος Αρταίων), Φραξόλακα (Δήμος Αρταίων), Θολή και Κουμουτσινός (Δήμος Αρταίων). 
«Γνώμονας της προσπάθειας και των ρυθμίσεων που κάνει το ΥΠΕΚΑ είναι πάντα η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες» αναφέρει ο σναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης.Και προσθέτει: 
«Ο υγροβιότοπος του Αμβρακικού είναι σημαντικός τόσο για την Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το να επιτρέπεται το κυνήγι σε ορισμένες προστατευόμενες περιοχές που αποδεικνύεται από τις μελέτες και τη μακρόχρονη εμπειρία ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα, φαίνεται και είναι λογικό. Αυτό κάνουμε. Δουλεύουμε με την πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση της πολιτείας αλλά δεν είναι μονοπώλιο κανενός».

Aπό http://www.tovima.gr/ και ΞηρόμεροNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου