21 Οκτωβρίου 2013

Για τις διαθεσιμότ​ητες των Σχολικών Φυλάκων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: Για τις διαθεσιμότητες των Σχολικών Φυλάκων.

Από τις 23 Ιουλίου 2013, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2.234 Σχολικοί Φύλακες, εργαζόμενοι στους Δήμους της χώρας.

Από το 2001 που ξεκίνησε ο θεσμός του Σχολικού Φύλακα όλες οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν αυτούς τους εργαζόμενους και αφού όλα αυτά τα χρόνια τους κρατούσαν «όμηρους» με διάφορες υποσχέσεις, τώρα τους πετάνε στο δρόμο.

Αρχικά τους είχαν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, με το καθεστώς της «εργασιακής εμπειρίας» (stage), μετά με διάφορες συμβάσεις πεντάμηνες, οχτάμηνες κλπ, όλοι κακοπληρωμένοι, χωρίς επιδόματα (δώρων, οικογενειακής κατάστασης κ.α.) και στη συνέχεια έγιναν Αορίστου Χρόνου με το ΠΔ 164/2004.

Αυτοί οι εργαζόμενοι, εργάστηκαν στα σχολεία για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες τόσο στη φύλαξη των σχολείων από ζημιές και κλοπές, όσο και στην προσοχή των μαθητών.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν δίνει καμία σημασία στα κριτήρια με τα οποία προσλήφθηκαν μέσα από τον ΟΑΕΔ (ανεργία, οικογενειακή κατάσταση κλπ), ούτε στην ανάγκη που έχουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Διαφαίνεται από την πολιτική της κυβέρνησης ότι τις υπαρκτές ανάγκες φύλαξης των δημόσιων σχολείων θα τις αξιοποιήσει για να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση είτε μέσω των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, είτε μέσω των εταιρειών φύλαξης (εταιρείες security).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για:

- Να επανατοποθετηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί στα σχολεία και να αναγνωριστεί ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά η προϋπηρεσία που είχαν (πέντε περίπου χρόνια), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου;

- Να μην εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της φύλαξης των δημόσιων σχολείων σε ιδιώτες;


Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου