18 Δεκεμβρίου 2013

Εγκαινιάστηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου (φωτο)

Το Αγρίνιο διαμορφώνει μια νέα πολιτισμική ταυτότητα- Ένα αίτημα δεκαετιών υλοποιήθηκε-Παρακαταθήκη για το Αγρίνιο του μέλλοντός μας. Π. Μοσχολιός: Χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει μέλλον… 

Παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκαν πριν χθες το απογευμα τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης. Και η σημερινή μέρα καταγράφεται πλέον στην τοπική ιστορία ως μια απ’ τις πλέον αισιόδοξες των τελευταίων δεκαετιών, αφού, όπως σωστά τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου κ. Χρήστος Γαρουφαλής, κατά τη σύντομη ομιλία του, δυο μόνο μπορεί να είναι τα συστατικά για το όλο εγχείρημα, σε μια εποχή, μάλιστα, όπως αυτή που διανύουμε: Τρέλα και Υπέρβαση.
     Τρέλα δημιουργική, βέβαια, τρέλα της προσφοράς. Και υπέρβαση όλων των κατά συνθήκη άλλοθι, που συχνά αναζητούμε. Υπέρβαση ακόμη και του ωραρίου, του μισθού και των αντοχών όλων όσοι εργάστηκαν για να υλοποιηθεί ένα μεγάλο όραμα για την πόλη.
Ναι, το Αγρίνιο έχει Πινακοθήκη!!!
Και όπως ο δήμαρχος κ. Παύλος Μοσχολιός αποκάλυψε στη δική του σύντομη παρέμβαση, η πινακοθήκη αυτή σύντομα θα ενισχυθεί με έργα όλων των ελλήνων καλλιτεχνών, αφού η ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του δήμου (δια προσωπικής επιστολής) να παραχωρήσουν από ένα έργο τους, υπήρξε απόλυτη…
Χρόνια τώρα, κάθε φορά που μιλάμε για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, η συζήτηση μοιραία καταλήγει στην απουσία πινακοθήκης. Αυτό επιτέλους αλλάζει.
Και συνδυαστικά με άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου, αλλά και ιδιωτών, (ενδεικτικά αναφέρουμε τη Φιλαρμονική, το Πνευματικό Κέντρο, το ΔΗΠΕΘΕ, τη ΓΕΑ, τους μουσικοχορευτικούς ομίλους κτλ), όπως και με ενέργειες δημιουργίας και ανάδειξης υποδομών (προγραμματική σύμβαση για το αρχαίο θέατρο της Στράτου και για τη δημιουργία Μουσείου στις καπναποθήκες Παπαπέτρου, η παραχώρηση στους Αγρινιώτες των καπναποθηκών Παπαστράτου, η ανάπλαση της παλιάς Λαχαναγοράς κ.α.), το Αγρίνιο αναδεικνύεται σε πόλη του πολιτισμού.
Όπως ακριβώς ο χώρος της πινακοθήκης, η παλιά κατοικία του διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος, από οικονομικό κέντρο… θα είναι πλέον η καρδιά του πολιτισμού στην περιοχή. Αυτό επεσήμανε ο κ. Μοσχολιός, δηλώνοντας ιδιαίτερα χαρούμενος που στα εγκαίνια βρέθηκαν πολλοί νεολαίοι της πόλης.
Φυσικά υπήρξαν οι δέουσες αναφορές σε όσους συνέβαλλαν στο να επιτευχθεί ο στόχος και ιδιαίτερα στον παρόντα στην εκδήλωση διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, κ. Διονύση Καψάλη, ο οποίος με τη σειρά του μίλησε για μια σημαντική στιγμή.
Το ίδιο έκανε και ο γνωστός καλλιτέχνης κ. Παναγιώτης Τέτσης, δηλώνοντας συγκινημένος που ένας τέτοιος χώρος εγκαινιάζεται με δικά του χαρακτικά έργα, μέρος της συλλογής του ΜΙΕΤ που καλύπτουν χρονολογικό φάσμα δημιουργίας 20 ετών, από την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο έως τη δεκαετία του ’80, δίνοντας έτσι στο θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χαρακτικό του έργο.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου 2014 και θα λειτουργεί : Τρίτη έως Σάββατο 10:00-13:00 & 18:00-20:30, Κυριακή 10:00-13:00 (Δευτέρα κλειστά), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 



































 
Από http://agrinioreport.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου