27 Ιανουαρίου 2014

Μεγάλο «στοίχημα» για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού

-O Υπουργός ΠΟΜΕΔΙ Μ. Χρυσοχοΐδης, εξήγγειλε δύο νέα έργα και ειδικότερα τη δημοπράτηση μέσα στο 2014 των τμημάτων Βόνιτσα - Λευκάδα και Άκτιο – Λευκάδα, καθώς και την έναρξη εργασιών στην υποθαλάσσια σήραγγα της Λευκάδας με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
-Να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις και αυτοψίες στα εργοτάξια της Αμβρακίας στο 14ο χλμ. Ακτίου – Βόνιτσας, στον ανισόπεδο κόμβο κοντά στο εργοστάσιο της Knauf, και στην Κλόκοβα, ενώ παραδόθηκε η σήραγγα Αγίου Ηλία, στην αρχή της Παράκαμψης Αγρίνιου προς Πάτρα).
Επίσκεψη στα εργοτάξια της Ιονίας Οδού στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, ενός σημαντικού αναπτυξιακού οδικού άξονα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, πραγματοποίησαν σήμερα ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, στελέχη της Περιφέρειας, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπροσώπους του κατασκευαστή με σκοπό να επιταχυνθεί η υλοποίηση και να επιλυθούν επί τόπου τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί.

Τόσο κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν όσο και κατά την αυτοψία, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε πως με την Ιόνια Οδό, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα «είναι μία ευκαιρία να τονωθεί και η τοπική και η εθνική οικονομία, αλλά και η προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας, αφού η δραστηριότητα αυτή θα πολλαπλασιάσει τα ευεργετήματά της», έδωσε χρονοδιαγράμματα και κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας ανακοίνωσε πως δόθηκε λύση στο θέμα που έχει προκύψει με το σημείο της Κλόκοβας, αφού στο σημείο, τελικά εγκρίθηκε η λύση της δημιουργίας υπόγειας σήραγγας διπλής κατεύθυνσης.
«Επρόκειτο για ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να συνδεθεί η πρωτεύουσα με τα μεγάλα λιμάνια της, αυτά της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, τα Ιωάννινα και την Εγνατία Οδό. Θα απασχολήσει τουλάχιστον 4.000 πολίτες, θα συνεργαστεί με 500 επιχειρήσεις στην περιοχή και αυτό είναι που θέλουμε εμείς να κατορθώσουμε. Να ‘δέσουμε’ τις τοπικές κοινωνίες με το έργο για να ωφεληθούν. Στόχος μας είναι να κάνουμε την οικονομία να λειτουργήσει στην υπηρεσία των ανθρώπων. Αν κατορθώσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της οικονομίας, με το ξεκίνημα των κατασκευών, τότε είναι βέβαιο πως θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης, ανάκαμψης και της απασχόλησης» επεσήμανε ο Υπουργός ΠΟΜΕΔΙ Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ εξήγγειλε δύο νέα έργα και ειδικότερα τη δημοπράτηση μέσα στο 2014 των τμημάτων Βόνιτσα - Λευκάδα και Άκτιο – Λευκάδα, καθώς και την έναρξη εργασιών στην υποθαλάσσια σήραγγα της Λευκάδας με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε πως η «επιτόπου ενασχόληση του ίδιου του Υπουργού με την επανεκκίνηση των εργασιών στην Ιόνια Οδό είναι ένα σημάδι αισιοδοξίας. Η επανεκκίνηση της Ιόνιας Οδού είναι σημαντικό και για τη χώρα, αλλά και για την Περιφέρειά μας ένα μεγάλο αναπτυξιακό γεγονός, καθώς είναι ο βασικός αναπτυξιακός οδικός άξονας που θα αλλάξει την αναπτυξιακή τύχη της Αιτωλοακαρνανίας και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας».
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πάλεψε, δούλεψε, διεκδίκησε και συνεργάστηκε με το Υπουργείο και όλες τις ευρωπαϊκές Αρχές και κατάφερε σήμερα να έχουμε την επανεκκίνηση των δύο μεγαλύτερων οδικών αξόνων στην Περιφέρειά μας. Μετά από ένα μεγάλο ‘Γολγοθά’ έρχεται ένας νέος τιτάνιος αγώνας για να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά το έργο στο σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου όπως έχει ψηφιστεί από την σύμβαση. Η Περιφέρεια θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες, για να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα που είχαν καθυστερήσει το έργο. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα συμβάλλει σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις και θα δοθεί προστιθέμενη αναπτυξιακή αξία στην περιοχή μας» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Η Ιόνια Οδός όπως έχει σχεδιαστεί θα είναι η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη οδική αρτηρία του κεντρικού άξονα της χώρας. Θα είμαστε αρωγοί και θα λάβουμε πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν δυσκολίες. Η επανεκκίνηση της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού είναι το μεγάλο στοίχημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η μεγάλη πρόκληση όλων είναι να ολοκληρωθούν στο συμβατικό τους χρόνο, για να μπορέσει να βγει η περιοχή από την απομόνωση και τη μιζέρια».
Κλείνοντας, ο Απ. Κατσιφάρας μίλησε για το μεγάλο έργο της Αμβρακίας που θα συνδέσει την περιοχή με την Ιόνια Οδό, σημειώνοντας πως «σήμερα τέθηκαν πιο γρήγορα χρονοδιαγράμματα, μπήκαν στο τραπέζι τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να προχωρήσουν οι εργασίες, ενώ η ανακοίνωση του Υπουργού για την σύνδεση της Λευκάδας με τη Βόνιτσα και το Άκτιο, πρόκειται για ένα πολύ θετικό σημάδι, αφού αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας».
Να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις και αυτοψίες στα εργοτάξια της Αμβρακίας στο 14ο χλμ. Ακτίου – Βόνιτσας, στον ανισόπεδο κόμβο κοντά στο εργοστάσιο της Knauf, και στην Κλόκοβα, ενώ παραδόθηκε η σήραγγα Αγίου Ηλία, στην αρχή της Παράκαμψης Αγρίνιου προς Πάτρα).

Δέσμευση για άμεση αυτοψία και στην Ολυμπία Οδό
Παράλληλα, μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης αποδέχθηκε πρόσκληση μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να πραγματοποιηθεί αυτοψία και στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού σε όλο της το μήκος μέχρι και τον Πύργο και το Καλό Νερό.
Επιπλέον, ο Υπουργός δεσμεύτηκε να ηγηθεί σύσκεψης των συναρμοδίων φορέων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας προκειμένου να συζητηθούν τα χρονοδιαγράμματα, οι χρηματοδοτήσεις καθώς και όλες οι εξελίξεις για όλα τα τμήματα του οδικού άξονα.

«Παραμένουμε σε εγρήγορση και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις και όχι να τρέχουμε πίσω από αυτές» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου