21 Ιανουαρίου 2014

Εξευτελιστική τιμή για τα επιτραπέζια και χυμοποιήσιμα πορτοκάλια Ν. Αρτας

Κάτω του κόστους παραγωγής είναι η εξευτελιστική τιμή των 8 λεπτών για τα επιτραπέζια και 3 λεπτών για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, προκαλώντας απελπισία και  απόγνωση σε χιλιάδες οικογένειες στο Ν.Αρτας, που ασχολούνται με την εσπεριδοκαλλιέργεια και παράγουν πάνω από 250.000 τόνους επιτραπέζια και χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή διαφόρων ποικιλιών. Την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη που τους “πνίγουν” και δεν μπορούν να αποπληρώσουν καθώς πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που τους έχει δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της άγριας και σκληρής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των συμφωνιών που έχουν υπογράψει και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ανοίγοντας τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές ομοειδών φθηνότερων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες, χωρίς εισαγωγικούς δασμούς σε χαμηλότερες τιμές από την εγχώρια παραγωγή διασφαλίζοντας τα κέρδη των πολυεθνικών σε βάρος της αγροτιάς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
 1. Τιμή παραγωγού, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να αφήνει βιώσιμο εισόδημα και ταυτόχρονα να είναι προσιτή για τον καταναλωτή, παρεμβαίνοντας για το κτύπημα της αισχροκέρδειας εισαγωγέων και μεγαλεμπόρων.
2. Τη συρρίκνωση και εξαφάνιση των μεσαζόντων και «καρτέλ» μεγαλεμπόρων, που λυμαίνονται το προϊόν και ταυτόχρονα να σταματήσει άμεσα τις αθρόες εισαγωγές εσπεριδοειδών με ένταση των ελέγχων ώστε να απορροφηθεί η ελληνική παραγωγή.
4. Να καλύψει το χαμένο εισόδημα για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, που είναι τα θύματα του μεγάλου κόστους και των εξευτελιστικών τιμών παραγωγού.

 Ο βουλευτής
 Νίκος Μωραΐτης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου