25 Ιανουαρίου 2014

Στα χέρια Αργεντίνου μεγιστάνα το αεροδρόμιο του Ακτίου;

Ο Αργεντινός δισεκατομμυριούχος Εντουάρντο Εουρνεκιάν, ιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων «Corporacion America», φέρεται να φλερτάρει με την ιδέα επέκτασης των επενδύσεών του στη Νότια Ευρώπη επιθυμώντας να επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές μετά την κρίση.
«Η ομάδα μας θα μπει πολύ επιθετικά στον χώρο, διότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να εκμεταλλευτούμε μετά την κρίση» δηλώνει ο Μάρτιν Εουρνεκιάν, επικεφαλής της «Corporacion America» και ανιψιός του Εντουάρντο, σε συνέντευξή του -στις 22 Ιανουαρίου- από το Νταβός της Ελβετίας, όπου και διεξάγεται το ετήσιο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ.
«Αποστολή μας είναι να επεκταθούμε σε Αμερική και Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στη Μεσόγειο. Πάντα επενδύουμε σε έργα που αποσκοπούν στη διατήρηση του ελέγχου της διαχείρισης» προσθέτει ο 35χρονος Μάρτιν.
Παράλληλα, ο επιχειρηματίας επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι η«Corporacion America», η οποία έχει έσοδα 1,2 δισ. δολάρια ετησίως, δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες επί του παρόντος που πρέπει να καλυφθούν από τις αγορές ομολόγων».
«Η εταιρεία χρησιμοποίησε τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων ύψους 300 εκατ. δολαρίων το 2010 για να ανακαινίσει το αεροδρόμιο Εζέιζα στο Μπουένος Άιρες και χρηματοδοτείται με χαμηλό κόστος από τη βραζιλιάνικη αναπτυξιακή τράπεζα BNDES» πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αναμένεται να υποβάλει στον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ προσφορές για 21 ελληνικά αεροδρόμια. Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή λειτουργική ανεξαρτητοποίηση των τοπικών αεροδρομίων μέσω της κατηγοριοποίησής τους σε ομάδες, τα οποία αργότερα θα αποκρατικοποιηθούν βάσει παραχωρήσεων ή θα ρευστοποιηθούν ως αποτέλεσμα κάποιας συναλλαγής ή σειράς συναλλαγών. Έπειτα από μία τέτοια αποκρατικοποίηση, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα διατηρήσει τον ρόλο του ρυθμιστή των αεροναυτικών υπηρεσιών και του παρόχου υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) διενεργεί διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση δύο ομάδων που απαρτίζονται από 14-20 περιφερειακά αεροδρόμια, μέσω παραχώρησης της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες επενδυτές. Τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια θα μεταφερθούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.4146/2013, στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων, η οποία ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο. Ο τομέας των τοπικών αεροδρομίων στην Ελλάδα περιλαμβάνει 39 περιφερειακά αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία αυτά της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κω, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Μυκόνου, το οποίο και προσελκύει την πλειονότητα των τουριστών.
H «Corporacion America» πρόκειται να αποκτήσει εντός των επομένων ημερών το 23% του αεροδρομίου της Πίζας στην Ιταλία, ενώ έχει δρομολογήσει και το σχέδιο ενοποίησης των αερολιμένων της Τοσκάνης με την προσθήκη και του αεροδρομίου της Φλωρεντίας. Ο όμιλος διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια παγκοσμίως και ετοιμάζεται να υποβάλει προσφορές για έργα παραχώρησης εκτός από την Ελλάδα στο Κούσκο, το Περού, την Μπαρανκουίλα, την Κολομβία και το Σαντιάγο.

Το who is who του Εντουάρντο Εουρνεκιάν

Σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes», o 81 ετών Εντουάρντο Εουρνεκιάν θεωρείται ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Αργεντινής με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 1,8 δισ. δολάρια.
Ο επιχειρηματίας γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1932 από Αρμένιους γονείς. Μαζί με την οικογένειά του μετανάστευσε στην Αργεντινή, όπου δεν άργησε να επεκταθεί στον επιχειρηματικό χώρο, ξεκινώντας από έναν μικρό καλωδιακό τηλεοπτικό σταθμό το 1988, τον «Cablevisión S.A», κερδίζοντας 350 εκατ. δολάρια από την πώλησή του.
Ο Εουρνεκιάν έχει δραστηριοποιηθεί, επίσης, σε τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς και στην εφημερίδα «El Cronista» του Μπουένος Άιρες, που είχε στην κατοχή του, στη διοίκηση 33 αεροδρομίων της Αργεντινής καθώς και στην αεροπορική εταιρεία LAP, στην οποία είχε επενδύσει πολλά εκατομμύρια.
Μεταξύ άλλων διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, είναι μεγαλομέτοχος της υπηρεσίας ταχυδρομείων της Αργεντινής, εκμεταλλεύεται 250.000 εκτάρια γης για την παραγωγή κρασιού, δημητριακών κ.ά.

Από zougla.gr - http://www.agriniopress.gr/
και Ξηρόμερο News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου