6 Φεβρουαρίου 2014

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι για το κάπνισμα.

 Συστάσεις και «συμβουλές» κατά την πρώτη επίσκεψη, ακολουθούν όμως εξοντωτικά πρόστιμα.Με πρόσφατη εντολή του Υπουργείου Υγείας, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος.
Οι έλεγχοι, σύμφωνα πάντα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, πρέπει να διενεργούνται από την Υγειονομική Υπηρεσία σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές, τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετερίες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία κτλ) όσο και στους λοιπούς δημόσιους χώρους (δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ.).
Προ ημερών, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για τη σύσταση κλιμακίων ελέγχου της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, του ΕΟΤ, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, συζητήθηκε το θέμα της «Εκπόνησης Σχεδίων Ελέγχων και την Εντατικοποίηση για την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του καπνίσματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Κατόπιν διαλογικής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, λαμβάνοντας υπόψη τις σαφείς οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , αποφασίστηκε:
1. Η σύσταση μικτών κλιμακίων ελέγχου της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
2. Η κατάρτιση σχεδίων των τακτικών και περιοδικών ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων (Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών, ΕΟΤ και ΣΕΠΕ) και η υποβολή αυτών στο Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
3. Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και τη δεινή οικονομική κατάσταση των πολιτών και των επαγγελματιών, πριν την επιβολή των νομίμων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των μεικτών κλιμακίων της Περιφέρειας να προβούν άμεσα σε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπροσώπων συλλόγων καταστημάτων και των πολιτών.
Σύμφωνα με το νόμο, πάντως, πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα:
α. Στους πολίτες που καπνίζουν, καθώς και στους υπεύθυνους η ιδιοκτήτες των χώρων ή καταστημάτων όπου διαπιστώνονται οι παραβάσεις του καπνίσματος (λόγω ανοχής/μη αποτροπής).
β. Στους υπεύθυνους ή ιδιοκτήτες των χώρων – καταστημάτων που δεν λαμβάνουν μέτρα αποτροπής του καπνίσματος (λ.χ. μη ανάρτηση σήματος απαγόρευσης σε εμφανή σημεία των χώρων ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, ύπαρξη σταχτοδοχείων κτλ).
γ. Στους υπαλλήλους και προϊσταμένους των υπηρεσιών (Δημοσίου, Τραπεζών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας κτλ) όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.
δ. Σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβαίνει τη νομοθεσία διαθέτοντας παράνομα προς πώληση στην επιχείρησή του προϊόντα καπνού.
ε. Σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβαίνει τη νομοθεσία διαφημίζοντας ή προωθώντας προϊόντα καπνού.
Καλούνται οι επαγγελματικές ενώσεις – σωματεία, δημόσιος τομέας, φορείς κτλ, να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη και τους υπαλλήλους, προκειμένου να τηρούνται οι διατάξεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Κατά την άποψη του agrinioreport.com το μέτρο έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Οι καπνιστές που θα «συλλαμβάνονται» να καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους, θα πληρώνουν πρόστιμο έως και 500 ευρώ, οι δε επιχειρηματίες που δεν θα συμμορφωθούν με το νόμο, θα πληρώσουν έως και 10.000 ευρώ!!!
Σύμφωνα με το υπουργείο, «ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους, εάν υπάρχουν τασάκια κ.λ.π στα τραπέζια πελατών, εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας».
Το υπουργείο προειδοποιεί ότι «θεωρείται δεδομένη η επιβολή κυρώσεων (διοικητικών και ποινικών), στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις, από τις οποίες είναι δυνατό να προκληθεί κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία».
Φυσικά, …δεν τους πήρε ξαφνικά ο πόνος για την υγεία μας.
Αν τόσο πολύ ενδιαφέρονται και αν τόσο επιβλαβές είναι (που πράγματι είναι) το κάπνισμα,… γιατί δεν απαγορεύουν την παραγωγή και διακίνηση;;;
Ποιος θα τα βάλει όμως με παγκόσμιους κολοσσούς και με συμφέροντα τέτοιας ισχύος!;!! Χώρια που το κράτος κερδίζει αδρά μέσω της φορολόγησης του καπνού.
…Απλώς, βρήκαν την εύκολη λύση: Αντί για έναν ακόμη νέο φόρο που θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων, αρχίζουν ελέγχους και πρόστιμα.

Από agrinioreport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου