24 Ιουλίου 2014

Γ. Βαρεμένος: "40 χρόνια μετά, μελαγχολική και τραυματισμένη η Δημοκρατία"



«Σαράντα χρόνια μετά την αποκατάστασή της, η Δημοκρατία μας είναι μελαγχολική και τραυματισμένη», είπε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος μιλώντας στη Βουλή για τη σημερινή επέτειο της Μεταπολίτευσης. 

«Πέρα από τα επετειακά που ακούστηκαν εδώ», είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ επικίνδυνο, στη συνείδηση ενός σημαντικού ή λιγότερο σημαντικού κομματιού του ελληνικού λαού, η Δημοκρατία να ταυτίζεται με τη χρεοκοπία. Εμείς, εδώ στο Κοινοβούλιο, πρέπει να βάλουμε τέρμα στον ολισθηρό κατήφορο της παραβίασης ή της οριακής εφαρμογής του Συντάγματος, του αναποδογυρίσματος ενός θεσμικού πλαισίου και κάποιων κατακτήσεων που ανήκουν στον ανθρώπινο πολιτισμό και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η χώρα αυτή έχει ιστορία, η Δημοκρατία εγκαθιδρύθηκε με θυσίες, πολλές φορές και με αίμα. Και το ερώτημα είναι, από ποιον περιμένουμε να γίνει αυτό σεβαστό; Από τους δανειστές;».
Αναφερόμενος στο συζητούμενο νομοσχέδιο και ειδικότερα στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ο βουλευτής και Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ οριοθέτησε την αντίθεση του κόμματός του στην απουσία ενός συνολικού σχεδίου για την παραγωγική συγκρότηση και ανασυγκρότηση της επιχείρησης, επισήμανε ότι τα ΕΑΣ είναι παραγωγικές μονάδες και όχι δημόσια υπηρεσία για να αντιμετωπισθούν με οριζόντιες περικοπές, και παρατήρησε: «Απευθύνεται συχνά στον ΣΥΡΙΖΑ η κατηγορία περί λαϊκισμού. Και ερωτώ: Ποιος είναι λαϊκιστής; Αυτός που λέει ότι θέλουμε ένα σχέδιο για την εφαρμογή της εθελούσιας εξόδου -αυτοί θα φύγουν από κει γι’ αυτό το λόγο, οι άλλοι θα τοποθετηθούν εκεί γι’ αυτό το λόγο; Αυτό είναι λαϊκισμός; Ή, μήπως, λαϊκισμός είναι το αντίθετο, οι οριζόντιες καταστάσεις;».
Επιμένοντας στο ίδιο θέμα, αναφέρθηκε στους διοικητικούς υπαλλήλους των ΕΑΣ, για τους οποίους κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι «κατά καιρούς φορτώθηκαν πολλοί και είναι πλέον υπεράριθμοι». «Υπάρχει ένα ερώτημα», τόνισε ο Γιώργος Βαρεμένος: «Ποιος τους φόρτωσε; Ποιος; Από τον ουρανό έπεσαν; Σας είπαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας ότι ακόμη και παραγωγικοί εργαζόμενοι μπορούν να χαρακτηριστούν υπεράριθμοι όταν ένα εργοστάσιο δεν δουλεύει. Πριν λίγα χρόνια το ελληνικό Δημόσιο ξόδεψε 15 εκατομμύρια για καινούργιο μηχανολογικό εξοπλισμό. Τι θα τον κάνουμε; Θα τον λειτουργήσουμε; Εμείς σας λέμε ότι θέλουμε αντιμετώπιση του προβλήματος, ότι δεν θέλουμε δημιουργία μη αντιστρεπτών καταστάσεων. Αυτό θέλουμε».
Ο βουλευτής επικαλέσθηκε, τέλος, το παράδειγμα της θυγατρικής εταιρείας των ΕΑΣ στην Κύμη, την οποία η κυβέρνηση οδηγεί σε αναγκαστική εκκαθάριση. «Έτσι απλά;», διερωτήθηκε. «Σαν να είναι ένα έργο χωρίς χάπι εντ; Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Τι συνέβη; Γιατί μετά το 2004 η εταιρεία αυτή δεν πήρε καμία παραγγελία, ούτε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ούτε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Γιατί; Από εκεί πέρασαν στελέχη, διορισμένα από κάποιους, τις τελευταίες δεκαετίες. Τι έκαναν; Έγινε δανεισμός ενός δισεκατομμυρίου. Πώς κατανεμήθηκε; Πού πήγε; Χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια για την παραγωγική ανασυγκρότηση;».
Και κατέληξε: «Θα δώσει κάποιος λόγο -λόγο πολιτικό, λέω- στον ελληνικό λαό, στον οποίο κάθε δυο - τρεις μήνες έρχεται ο λογαριασμός της χρεοκοπίας; Είναι παράλογο, αυτά τα ερωτήματα να απαντηθούν σήμερα που συμπληρώνονται 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου