23 Ιουλίου 2014

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια που αφορά σε ευαίσθητους τομείς υγείας δεν μπορεί να υπόκειται σε λογιστικούς ακτιβισμούς

Συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΑμεΑ Γονέων & Φίλων «ΑΛΚΥΟΝΗ», πραγματοποίησε η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, όπου και ενημερώθηκε εκτενώς για τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται.
Στο πλαίσιο της συνάντησης η βουλευτής είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την λειτουργία του Κέντρου Ημέρας του Συλλόγου και να έρθει σε επαφή με τα παιδιά και τους εργαζόμενους.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασιλική Παναγοπούλου, αφού ξενάγησε τη Βουλευτή και στην Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης  -ένα κτίριο-κόσμημα στο κέντρο της Ναυπάκτου- , επικεντρώθηκε στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος. Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αναγκάστηκε να αναστείλει από τον Απρίλιο τη λειτουργία της, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί  -παρότι διαφορετικά και ρητά ορίζει ο σχετικός νόμος - οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη των απαραίτητων συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των δικαιούχων Φορέων που αφορούν την καταβολή νοσηλίου-τροφείου. Το αποτέλεσμα;  Επτά συνάνθρωποί μας με Νοητική Υστέρηση και συνοδές αναπηρίες να βρίσκονται πλέον κυριολεκτικά χωρίς στέγαση και φροντίδα...

 Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις εργασίες ανέγερσης των δύο νέων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ». Πρόκειται για έργο που, αν και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ναυπακτίας, έχει σταματήσει το τελευταίο διάστημα ελλείψει χρηματοδότησης, καθώς καθυστερεί η υπογραφή της απαραίτητης προέγκρισης από το αρμόδιο Υπουργείο.

Στο τέλος της επίσκεψης αποφασίστηκε να γίνει εκ νέου κοινοβουλευτική παρέμβαση, ώστε οι εργασίες για το κτίριο να συνεχιστούν και να παραδοθεί η κατασκευή βάσει χρονοδιαγράμματος. Η βουλευτής έγκαιρα είχε θέσει το ζήτημα της χρηματοδότησης με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει,  υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί η απαραίτητη πίστωση χρημάτων αλλά και ενδιαφέροντος  από το κράτος, ως οφείλει, ώστε να λειτουργήσουν και πάλι απρόσκοπτα οι δομές και οι υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα προσφέροντας την απαραίτητη φροντίδα και υποστήριξη στα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους.

 Η κ. Φούντα επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Η δυσχερής οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Σύλλογος  Γονέων & Φίλων «ΑΛΚΥΟΝΗ», δεν οφείλεται σε κακές πρακτικές, αλλά στην άρνηση του Κράτους να πράξει τα νόμιμα και θεσμοθετημένα.
Είχαμε προειδοποιήσει απευθυνόμενοι στους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας  ότι οι δομές του Συλλόγου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που απειλούν την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του. Αρχικά διασφαλίσαμε έστω την διάσωση της λειτουργίας του κέντρου ημέρας. Πλέον επιβάλλεται να γίνει εφαρμογή του Νόμου για το νοσήλιο, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που νοσηλεύονται, των εργαζόμενων αλλά και των ενδιαφερόμενων οικογενειών.

Είναι ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται για τόσους μήνες αυτή η κατάσταση, που τορπιλίζει τα θεμέλια της κοινωνικής πολιτικής. Μίας κοινωνικής πολιτικής που – ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο - θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Οι δομές αυτές είναι ενδεικτικές του πολιτισμού μας. Είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν για την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, με την εξεύρεση και θεσμοθέτηση βιώσιμων λύσεων ώστε να μην εγκαταλειφθούν στην φιλοτιμία των εργαζομένων και της διοίκησης. Γιατί κάτι τέτοιο δεν τιμά κανέναν μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου