29 Αυγούστου 2014

Κατασκήνωση στην Πόλη 2014: Η «Αγγελοφύλακτη Πόλη», μια υπέροχη ανάμνηση!



Στον κόσμο των αναμνήσεων, ανάμεσα στις πιο ευχάριστες και ξεχωριστές, πέρασε ήδη για εξήντα πέντε παιδιά Δημοτικού που συμμετείχαν και τριάντα μαθητές Λυκείου και φοιτητές που τη στελέχωσαν η δεύτερη καλοκαιρινή «Κατασκήνωση στην Πόλη», την οποία διοργάνωσε και φέτος το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης από τις 18 μέχρι τις 24 Αυγούστου 2014 στην πόλη της Λευκάδας και τις γύρω εξοχές.

Με την πατρική ευλογία και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου, μικροί κα μεγάλοι κατασκηνωτές είχαν την ευκαιρία για μια ολόκληρη εβδομάδα να ξαναπολαύσουν την ομαδική ζωή· να γνωρίσουν καλύτερα την πρόταση ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας· να ψυχαγωγηθούν γνήσια· να χαρούν αληθινά.
Η φετινή «Κατασκήνωση στην Πόλη» ήταν αφιερωμένη στους Αγίους Αγγέλους. Τα παιδιά γνώρισαν την πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας για τον αόρατο, πνευματικό κόσμο και να ωφεληθούν, ακούγοντας και συζητώντας με αφορμή ιστορίες σχετικές με τους Αγγέλους. Η περίοδος όλη ονομάστηκε «Αγγελοφύλακτη Πόλη» και οι ομάδες έλαβαν τα ονόματά τους από τις ονομασίες των εννέα αγγελικών ταγμάτων.
Το πρόγραμμα κάθε κατασκηνωτικής ημέρας ήταν και μια ξεχωριστή έκπληξη για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο μικροεξορμήσεις, περιπέτεια και παιχνίδι πολύ!
-Η Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 ξεκίνησε με την ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, απέναντι από τη ζεστή φωλιά της «Καταφυγής» και συνεχίστηκε με το τεστ παρατηρητικότητας από την Κεντρική Πλατεία μέχρι το παλαιό Οικοτροφείο της Ι. Μητροπόλεώς μας, όπου συμμετείχαν σε αθλοπαιδιές, γευμάτισαν και ψυχαγωγήθηκαν με το “Celebrity Game Day” και διαγωνισμό τραγουδιού καραόκε.
-Την Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 προσκύνησαν στο ιστορικό και γραφικό εξωκλήσι της Παναγίας των Βλαχερνών στον Κάμπο της Λευκάδας, όπου απασχολήθηκαν δημιουργικά σε πέντε ομάδες (χορού, χορωδίας, καλλιτεχνικής φωτογραφίας, καλλιτεχνικών κατασκευών και μαγειρικής) και περπάτησαν κατόπιν μέχρι το εξοχικό κέντρο «Κουζούμ Μπέη» με τον τεράστιο πλάτανο στην περιοχή της Κουζούντελης, για να καθίσουν στο κοινό τραπέζι, να παίξουν παιχνίδια “minute to win it” και άλλα, να τραγουδήσουν και να κουβεντιάσουν σε κύκλο –όπως, εξάλλου, έκαναν καθημερινά.
-Την Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014 ανέβηκαν με λεωφορεία μέχρι το παλιό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι και εκεί εκκλησιάστηκαν, περιηγήθηκαν στα χαλάσματα και, μετά το πρωινό τους, αναχώρησαν πεζή για το χωριό Αλέξανδρος. Με τη φροντίδα του προέδρου της τοπικής κοινότητας κ. Νίκα και των λίγων κατοίκων του χωριού, προσκύνησαν στον ιερό ενοριακό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, έπαιξαν παιχνίδι του δάσους και τους «φυγάδες», δοκίμασαν παραδοσιακές πίτες, γνώρισαν αυτό το άλλοτε μεγάλο, πάντοτε όμως όμορφο, χωριό μας.
-Την Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014 η μέρα ξεκίνησε από το γραφικό εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας με την πρωινή προσευχή και πρωινό στην κατάσκια και δροσερή αυλή του. Συνεχίστηκε με παιχνίδι παρατηρητικότητας ως την παραλία του Αη-Γιάννη, όπου οι γυμναστές και οι αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας είχαν προετοιμάσει πάνω στην αμμουδιά τα παιχνίδια στίβου “Kids athletics”, σαν μια ευκαιρία γνωριμίας με τον κλασσικό αθλητισμό. Μετά το κολύμπι, περπάτησαν μέχρι το σπηλαιώδες εξωκλήσι του Αη-Γιάννη του Αντζούση, όπου είχε κηρύξει ο Απόστολος Παύλος. Παρακολούθησαν το αγιογραφικό ανάγνωσμα, γευμάτισαν κάτω από τους ίσκιους των δέντρων και ευχαριστήθηκαν το παιχνίδι των σταθμών, με θέμα τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή.
-Την Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 ξεκίνησαν από τη βάση τους, τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και την «Καταφυγή», για ένα «σαφάρι στην πόλη της Λευκάδας», ένα συναρπαστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλεως, με στόχο να γνωρίσουν την κοινωνική ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης που κατοικούν, τα τοπωνύμια, τα κτίρια και τους ανθρώπους της. Σημείο συνάντησης, στη συνέχεια, ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελιστρίας, όπου προσκύνησαν και «διάβασαν» την εικόνα της Συνάξεως των εν Λευκάδι Αγίων. Κατόπιν, ξεκουράστηκαν κάτω από τον πελώριο πλάτανο του παλιού Γυμνασίου, έκαναν ένα αλλιώτικο πικ-νικ και έπαιξαν ατομικά πρωταθλήματα (ψάρεμα, μπόουλινκγκ, προκοποδοσφαιράκι, στοχοβολία, uno κ.ά.).
-Το Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λειτουργηθηκαν στο μοναστήρι της Παναγίας μας της Φανερωμένης και κατόπιν πέρασαν στον αγαπημένο χώρο των Εκκλησιαστικών Μαθητικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεώς μας, όπου ξαναείχαν την ευκαιρία να χαρούν τα τουρνουά ποδοσφαίρου και βόλεϊ, το αγαπημένο παιχνίδι του δάσους, ό,τι έβγαλε η θράκα για το κοινό τραπέζι, αλλά και να επιλύσουν απορίες και ερωτηματικά γύρω από τη ζωή του Χριστιανού και την παράδοση της Εκκλησίας μας.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 24 Αυγούστου 2014. Προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία για τους κατασκηνωτές και τους γονείς τους στον Ι. Ναό Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, με ενεργό συμμετοχή στην ψαλμωδία και πάνω απ’ όλα στο «Ποτήριον της Ζωής» και ακολούθησε ένα αυτοσχέδιο λουνα-παρκ στην παρακείμενη πλατεία με πολλά και διασκεδαστικά παιχνίδια, που οδηγούσαν στο σιντριβάνι της σοκολάτας! Όταν συγκεντρώθηκαν γονείς και παιδιά στη μεγάλη αίθουσα της «Καταφυγής» για να ξαναθυμηθούν όσα έζησαν με τη βοήθεια του φωτογραφικού υλικού και να τραγουδήσουν για μια τελευταία φορά τα αγαπημένα τους κατασκηνωτικά τραγούδια.
Έστω κι αν κανείς δεν ήθελε το όνειρο της κοινής κατασκηνωτικής ζωής να σβήσει, ανανέωσαν όλοι το ραντεβού τους για «μια ημέρα για τους γονείς», που θα οργανωθεί προσεχώς στην Κατασκήνωση, αλλά και για τις παιδικές και νεανικές συντροφιές που σύντομα θα αρχίσουν!

Λευκάδα, 30 Αυγούστου 2014

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου