9 Αυγούστου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ για τις τεράστιες καταστροφές από την χθεσινή θεομηνία στην Μακρυνεία


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Θέμα: Μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειε από έντονα καιρικά φαινόμενα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας στην πεδιάδα της Παμφίας στην Μακρυνεία.
Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες του Νομού Αιτωλοακαρνανία στην πεδιάδα της Παμφίας στην Μακρυνεία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ανεμοθύελλα - βροχόπτωση - χαλαζόπτωση) της Τετάρτης 6/8/2014.

Από την χαλαζόπτωση και τον δυνατό αέρα καταστράφηκαν ολοσχερώς καλλιέργειες καπνού και καλαμποκιού και οπωροφόρων. Σημαντικές ζημιές έπαθαν και οι ελιές και διάφορα άλλα δέντρα καθώς ο αέρας και το χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του μπέιζμπολ έσπασε και ξερίζωσε κυριολεκτικά τα δέντρα. Επίσης αποθήκες που βρέθηκαν στην δίνη του φαινομένου καταστράφηκαν μαζί με τα προϊόντα.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών, τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα χαράτσια και τους φόρους, αλλά και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί και αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών δεν δίδεται.

Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της “GAIA-Επιχειρείν" κ.ά., που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

Ο ΕΛΓΑ, με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπραχτικό κανονισμό του, δημιούργησε αποθεματικό "χαρατσώνοντας" και τους καλλιεργητές της περιοχής χωρίς να διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου:

· Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;

· Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν αφού το εισόδημα συνεχώς μειώνεται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου