25 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: Επειδή το "νοικοκύρεμα" οφείλει να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος - Το συμμάζεμα στις κτιριακές ανάγκες του ΥΠΕΚΑ θα εξοικονομούσε μεγάλα ποσά για το ελληνικό δημόσιο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ένα από τα στρατηγικής σημασίας Υπουργεία για την δημόσια διοίκηση, λειτουργεί κατακερματισμένο σε διάφορα κτίρια της Αθήνας, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικοί κρατικοί πόροι αλλά και υπονομεύεται η αποτελεσματικότητά του.

Παρά την εκπεφρασμένη βούληση να εξορθολογιστούν οι δαπάνες των Υπουργείων και γενικότερα του κρατικού μηχανισμού, ακόμα και σήμερα σπαταλούνται μεγάλα ποσά σε ενοίκια και λοιπά πάγια, την ώρα που πολλά κτίρια του δημοσίου παραμένουν αναξιοποίητα.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες, διευθύνσεις και γραμματείες του ΥΠΕΚΑ παρουσιάζουν σημαντική κτιριακή διασπορά. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου, κάποια από τα κτίρια που χρησιμοποιεί βρίσκονται στις οδούς-λεωφόρους Αμαλιάδος (Γενική Γραμματεία ΥΠΕΚΑ, Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος), Κηφισίας (Ειδική Γραμματεία Υδάτων), Μεσογείων (Γενική Γραμματεία Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γενική Διεύθυνση Ενέργεια και Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών), Χαλκοκονδύλη (Ειδική Γραμματεία Δασών, Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος), Τιμ. Βάσσου (Διεύθυνση Επιθεώρησης), Πανόρμου (Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού και Έργων).

Με κοινοβουλευτική της παρέμβαση, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό ακριβή στοιχεία, τόσο για τα κτίρια που απαιτούνται για την στέγαση διαφόρων υπηρεσιών, γραμματειών και διευθύνσεων, όσο και για τα ποσά που δαπανώνται για τις μισθώσεις.

Δεδομένης της ανάγκης περιορισμού των περιττών δαπανών και της εξοικονόμησης πόρων, το ΥΠΕΚΑ οφείλει να εκπονήσει –εάν δεν το έχει κάνει ήδη – σχέδιο συγκέντρωσης όλων των δομών του, βάσει και του νέου πλέον οργανογράμματός του.

Μία τέτοια κίνηση θα καθιστούσε πιο αποδοτική τη λειτουργία του Υπουργείου, πιο οικονομική, αλλά και πιο φιλική προς τον πολίτη, τους εργαζόμενους και τις λοιπές συνεργαζόμενες υπηρεσίες.

Ανάλογο σχεδιασμό περιμένουμε προφανώς και από άλλα Υπουργεία, μιας και η κτιριακή δομή των περισσοτέρων είναι τουλάχιστον ανορθολογική και δαπανηρή. Η αξιολόγηση κάθε λειτουργίας Υπουργείου – παρά την μεγάλη καθυστέρησή της – θα έπρεπε να προβλέπει και τον εξορθολογισμό των κτιριακών αναγκών.

Επιβάλλεται στους καιρούς της κρίσης το κράτος να δείξει την πρέπουσα υπευθυνότητα και να ξεκινήσει το "συμμάζεμα" καταρχάς από τα του οίκου του. 

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση της κ Φούντα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου