24 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: ΜΕ "ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ" ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Η αναγκαία αντιμετώπιση της άναρχης κατάστασης που επικρατεί στο παραλιακό μέτωπο της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού  -κατά παρέκκλιση κάθε νομιμότητας- αλλά και οι ελπίδες για οραματικό πολεοδομικό σχεδιασμό με την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, είναι το αντικείμενο της νέας σημερινής συνάντησης της Βουλευτού Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νικόλαο Ταγαρά.

Κατά την πρώτη συνάντηση, την οποία είχε πυροδοτήσει η  Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού για το συγκεκριμένο πολλαπλών διαστάσεων θέμα (στο μέτωπο της λιμνοθάλασσας υπάρχουν πολλά οικόπεδα ανενεργά λόγω ασαφούς ιδιοκτησιακού καθεστώτος κι άρα αναξιοποίητα,  πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς κατάλληλη αδειοδότηση, στην περιοχή του λιμανιού κυριαρχεί η παρανομία και η αναρχία, ενώ υπάρχουν πάνω από 1000 αυθαίρετα καταγεγραμμένα από τον Φορέα Διαχείρισης) έγινε μία εκτενής συζήτηση για την χρόνια πλέον απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο θαλάσσιο μέτωπο και με την κατ’ αρχήν απλή παράθεση των γεγονότων προέκυψαν σαφέστατες ευθύνες, που έχουν ζημιώσει με μεγάλα ποσά το ελληνικό δημόσιο.

Για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων Υπουργείων: Οικονομικών, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Π.Ε.Κ.Α. καθώς και φορείς της περιοχής και  έκπληκτοι συνειδητοποίησαν πως για χρόνια πραγματοποιούνται «περίεργες» συμβάσεις αξιοποίησης του λιμένος, χωρίς ακόμα να μπορούν να βρουν την άκρη του νήματος.

Σημειωτέον, με ενέργειες της κ. Φούντα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ξεδιάλυνε το τοπίο και οι αποκαλύψεις σίγουρα θα δημιουργήσουν αίσθηση. Έγιναν επιμέρους συναντήσεις και υπήρξε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και η υπόθεση συνολικά έχει πια μπει σε διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Η Βουλευτής μάλιστα έχει διαμηνύσει πως άμεσα προτίθεται να παραπέμψει το ζήτημα στην αρμόδια Εισαγγελία, σε περίπτωση που οι ευθύνες παραπεμφθούν στις καλένδες για άλλη μια φορά.

Η νέα σημερινή συνάντηση ελπίζουμε να αποτελέσει το έναυσμα ώστε επιτέλους να κλείσει ένα κακό κεφάλαιο του παρελθόντος, να αποκαλυφθούν οι ένοχοι των παρατυπιών και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι ο οραματικός σχεδιασμός για μια πόλη με βαριά ιστορική, πολιτισμική και περιβαλλοντική κληρονομιά, που της αξίζει ένα άλλο μέλλον.

Μέλημα όλων μας οφείλει να γίνει η πλήρης αποκατάσταση της νομιμότητας και η ουσιαστική αξιοποίηση, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, του παραλιακού μετώπου της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου