23 Σεπτεμβρίου 2014

"Μαραζώνει" η αγροτιά στο δήμο Ακτίου - Βόνιτσας

-Σε κακό χάλι τα αρδευτικά δίκτυα
-Απότιστα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης
-Μονόδρομος η χρηματοδότηση των υποδομών από το νέο ΕΣΠΑ

Με μια σειρά αιτημάτων, επισκέφθηκε την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας Χριστίνα Σταρακά, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας και υπεύθυνος για τα αγροτοκτηνοτροφικά θέματα του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, Παναγιώτης Καλογιάννης.
Ο πρωτογενής τομέας στο δήμο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με την άρδευση, αφού οι περισσότερες υποδομές των ΤΟΕΒ βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, με αποτέλεσμα να μένουν απότιστα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
Το πρώτο θέμα της κας Σταρακά που τέθηκε υπόψη, αφορά στο Φράγμα των Αχυρών και στα δίκτυα που πρέπει να κατασκευαστούν για να ποτίζεται ο κάμπος. Μέχρι στιγμής έχει κατασκευαστεί η δεξαμενή, και ο κεντρικός αγωγός, ενώ υπάρχει μελέτη για ένα μόνο δίκτυο που θα αρδεύει ένα μικρό μέρος της καλλιεργήσιμης γης. Άμεσα θα αρχίσει να συγκεντρώνεται το νερό στο φράγμα, όμως, δεν θα έχει μεγάλη χρησιμότητα για την υπόλοιπη περιοχή.
Για τον κάμπο της Κατούνας, του Παλαιοκάστρου, του Αετού και του Αγίου Νικολάου δεν υπάρχει καν μελέτη για την κατασκευή δικτύων και έτσι θα εξακολουθήσουν να μένουν απότιστα περίπου 35.000 στρέμματα, που αφορούν στα πιο παραγωγικά χωράφια.
Για το λόγο αυτό ο δήμος Ακτίου - Βόνιτσας ζητά από την Περιφέρεια την εκπόνηση μελετών και για τα υπόλοιπα δίκτυα, που για την κατασκευή τους θα πρέπει να διεκδικηθούν χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τα προβλήματα του ΤΟΕΒ Κατούνας, ο οποίος, μετά τις κλοπές που υπέστη πριν από δυο χρόνια, δεν ξαναλειτούργησε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτίσουν οι αγρότες, τα 15.000 στρέμματα χωραφιών που αρδεύονταν από εκεί.
Η ζημιά ξεπερνά τις 350.000 ευρώ και αν δεν αποκατασταθεί, οι αγρότες θα αναγκαστούν να γίνουν ζητιάνοι. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης, θα επιβιώνουν από τα συσσίτια της εκκλησίας. Ένα τόσο μεγάλο ποσό δεν μπορεί να βρεθεί, οπότε η χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο, αποτελεί μονόδρομο.
Ο ΤΟΕΒ που βρίσκεται στο Ζευγάρι Κατούνας και εξυπηρετεί τον κάμπο της Τοπικής Κοινότητας Τρύφου, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, παρόλο που τα δίκτυα και όλες οι υποδομές κατασκευάστηκαν μόλις πριν από 7 χρόνια. Ο λόγος που δεν λειτούργησε, έχει να κάνει με μια ζημιά που είχε υποστεί η αντλία της γεώτρησης, η οποία δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, αλλά που ποτέ δεν αποκαταστάθηκε.
Η Περιφέρεια καλείται να διαθέσει αυτά τα χρήματα, προκειμένου το έργο να πάρει μπρος και να ξεκινήσει η άρδευση 1.000 στρεμμάτων κάμπου.
Τραγική είναι η κατάσταση και στον κάμπο Μοναστηρακίου και Βόνιτσας, αφού και εκεί μιλάμε για πεπαλαιωμένες υποδομές στο αρδευτικό δίκτυο, που δημιουργούν πολλά προβλήματα στην άρδευση. Οι υποδομές υπολειτουργούν και με το ζόρι ποτίζονται τα 12.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, από την οποία περιμένουν να ζήσουν πολλές οικογένειες. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πάλαιρο, όπου και εκεί μένουν πολλά χωράφια χέρσα.
Ο κ. Καλογιάννης, υπογραμμίζει ότι βασίζεται στις δηλώσεις της κας Σταρακά, η οποία υποσχέθηκε ότι θα διεκδικήσει για την Αιτωλ/νία και θα δώσει βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα καθώς χωρίς αυτόν ο νομός δεν έχει περιθώρια ανάπτυξης. Και η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από την δημιουργία και βελτίωση των υποδομών, που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σε όλες τις αγροτικές περιοχές, όπως είναι και οι Οινιάδες…

Της ΒΑΣΩΣ ΒΗΤΤΑ
vasovitta@yahoo.gr
ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ
http://www.aixmi-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου