24 Οκτωβρίου 2014

Eπικερδές το παράνομο εμπόριο άγριων βοτάνων της Ηπείρου

Ο Λυκειάρχης Νώντας Νικάκης απο τη Βόνιτσα μας επισυνάπτει δημοσίευμα με θέμα την παράνομη συγκομιδή αρωματικών φυτών και βοτάνων, από τα βουνά της Ηπείρου, που αναδεικνύει με εκτενές ρεπορτάζ η βελγική εφημερίδα L' Echo.
Η Βελγική εφημερίδα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι τα φυτά καταλήγουν σε ένα Ιταλό, ο οποίος αγοράζει πολύ φτηνά και πουλάει ακριβά, με αποτέλεσμα να αποκομίζει σημαντικά κέρδη.
• Η παράνομη συγκομιδή βοτάνων από Ελληνικές περιοχές, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, αποτελεί ως φαίνεται «κοινό μυστικό» στο Εξωτερικό. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η Βελγική εφημερίδα L’ Echo, χαρακτηρίζοντας το εμπόριο άγριων ελληνικών βοτάνων, «παράνομο ως ένα βαθμό», αλλά ιδιαίτερα επικερδές.
Αποκαλύπτει μάλιστα ότι πίσω από την παράνομη συγκομιδή που έγινε το καλοκαίρι στα ελληνοαλβανικά σύνορα -θυμίζουμε ότι συλλήψεις Αλβανών έγιναν στην περιοχή Φιλιατών- βρίσκεται Ιταλός ενδιάμεσος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων βοτάνων, όπως το φασκόμηλο, η άγρια ρίγανη και το τσάι του βουνού, λαμβάνει χώρα σε κατασκηνώσεις που έχουν στηθεί σε ελληνικά χωριά στα ελληνοαλβανικά σύνορα με σκοπό τη χωρίς πιστοποίηση πώλησή τους στο εξωτερικό.
«Τα φυτά που μαζεύτηκαν το καλοκαίρι από τους παράνομους κόπτες στα ελληνοαλβανικά σύνορα, πουλήθηκαν 20 σεντς το κιλό και μεταπουλήθηκαν 4 ευρώ από έναν Ιταλό ενδιάμεσο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Σημειώνεται πως παρότι στην Ελλάδα υπάρχουν 7.500 είδη φυτών και το 20% εξ αυτών είναι φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα, η καλλιέργεια και η εξαγωγή τους υστερεί κατά πολύ άλλων Ευρωπαίων ανταγωνιστών, όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Πολωνία, που θεωρούνται πρωταθλητές του κλάδου.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, φαίνεται να αλλάζει το σκηνικό, με «την κυβέρνηση να δημιουργεί «εθνικό κατάλογο» επιστημονικής αναφοράς των ειδών και πολλούς επιχειρηματίες να στρέφονται προς την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών».

Από http://www.proinoslogos.gr/ και Ξηρόμερο News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου