18 Ιανουαρίου 2015

Οι πρώτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

·               Δημοκρατία στην εκπαίδευση
Κατάργηση  όλων των νόμων που διέλυσαν και υποβάθμισαν τη  δημόσια εκπαίδευση, και τερματισμός της λιτότητας, στο πλαίσιο της ακύρωσης των μνημονίων.
 

·                Θέσπιση   μεταβατικού δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ως πρώτο βήμα της αναγκαίας εκπαιδευτικής ανασυγκρότησης.
·               Αποκατάσταση της λειτουργίας των σχολείων και ΑΕΙ
Εξασφάλιση  της λειτουργίας και της αποτελεσματικής διοίκησης όλων των τύπων των Σχολείων Γενικής, Τεχνικής-Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης καθώς και των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα σχολεία θα είναι εστίες πολιτισμού, άθλησης και δημιουργικής απασχόλησης όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για όλη την κοινωνία.

·                Επαναπρόσληψη  όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν, είτε είναι εκπαιδευτικοί είτε διοικητικό ή βοηθητικό προσωπικό.
·                Επαναλειτουργία των τομέων και των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν στην τεχνική εκπαίδευση.
·                 Κατάργηση του αυταρχικού νομοθετικού πλαισίου  της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και δημοκρατική αναδιάρθρωση   του θεσμικού πλαισίου και της δομής της διοίκησης και της οργάνωσης της εκπαίδευσης με ενίσχυση του ρόλου των συλλογικών οργάνων.
·                Κατάργηση  της «εργασιακής εφεδρείας» και των ευέλικτων μορφών εργασίας στην εκπαίδευση. Τερματισμός της λιτότητας.
·               Αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Έμφαση στη διαδικασία μετάδοσης και παραγωγής της γνώσης με αλλαγές στο περιεχόμενο σπουδών, στον τρόπο διδασκαλίας και αποτίμησης της γνώσης.

Επαναλειτουργία και αναβάθμιση της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.


Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου