15 Ιανουαρίου 2015

Αγροτική-Κτηνοτροφική επιτροπή ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΝ. Αιτωλοακαρνανίας

Κτηνοτρόφοι – αγρότες. Τα προβλήματα οξύνονται και η κατάσταση δυσκολεύει περισσότερο ώστε περισσότεροι κτηνοτρόφοι να εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων είναι στα επίπεδα του 1990 : 90 λεπτά το κιλό το πρόβειο γάλα, από 3,5 έως 5 ευρώ η καλύτερη περίπτωση η τιμή του αρνίσιου κρέατος. Οι επιδοτήσεις στις τιμές του 1990, ενώ φέτος μειώθηκε η εξισωτική αποζημίωση (προς το παρόν οι κτηνοτρόφοι εισέπραξαν το 30% με προβλήματα στα ορεινά βοσκοτόπια). Οι απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό μεγάλες. Η κυβέρνηση αντί να δώσει από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση, σφυρίζει αδιάφορα. Επίσης τα κοπάδια των ορεινών περιοχών του Παναιτωλικού και Ναυπακτίας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και έχουν μεγάλες απώλειες από τους λύκους που είναι υποχρεωμένοι να τους ταΐζουν οι κτηνοτρόφοι.

Στην εποχή των μνημονίων, με την αύξηση του ρεύματος κατά 50% και το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου, ανέβηκε στα ύψη το κόστος (ακριβές ζωοτροφές καλαμπόκι, τριφύλλι κ.λπ.) των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
Οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν δίχως να έχουν καμία αργία το χρόνο, παίρνουν μια πενιχρή σύνταξη που ανέβηκε στα 67 χρόνια ηλικίας, στα 40 χρόνια εργασίας με σύνταξη 380 ευρώ .Το χαμηλό εισόδημα  και τα προβλήματα δυσκολεύουν τη ζωή στο χωριό - ύπαιθρο  με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και ερημοποίηση.
Η Αγροτική Τράπεζα δόθηκε απ' την κυβέρνηση δώρο στην Τράπεζα Πειραιώς [ιδιοκτήτης Σάλας]  να σωθεί η Πειραιώς με των ιδρώτα των αγροτών. Τα χρέη  των κτηνοτρόφων για σταυλικές εγκαταστάσεις  και αγροτικό εξοπλισμό γίνονται πιο δύσκολα
Το ξεπούλημα της Συνεταιριστικής Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη  στην Ήπειρο στο ιδιωτικό κεφάλαιο, παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, δίνει τον πλήρη έλεγχο του γάλατος στους ιδιώτες  ώστε να διαμορφώνουν αυτοί τις τιμές.
Οι παράνομες εισαγωγές αρνιών από τα Βαλκάνια, τα οποία σφάζονται παράνομα στα ελληνικά σφαγεία και βαφτίζονται ελληνικά, είναι παιχνίδια ζωέμπορων για να ρίχνουν την τιμή.
Η ανισότητα της κατανομής των επιδοτήσεων τα προηγούμενα χρόνια  και οι επιδοτήσεις που δίνονται σε άτομα  που έχουν κτηνοτροφία  μόνο στα χαρτιά ή πολύ λιγότερα από αυτά τα ζώα που δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επιβάρυναν την κατάσταση για τις επιδοτήσεις οι οποίες δεν  πηγαίνουν στην πραγματική παραγωγή .
Με τη  συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού, η κατάσταση στην κτηνοτροφία και γενικότερα η εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών όπως του καπνού κ.α. οδήγησε τον αγροτικό πληθυσμό εδώ και 25 χρόνια να μειώνεται συνεχώς ώστε να φτάνει αυτή τη στιγμή στο 12% στα χαρτιά από το 30% το 1990. Ξεκληρίζονται οι φτωχοί αγρότες προς όφελος των μεγαλοαγροτών ή καπιταλιστών παραγωγής αγροτικών προϊόντων . Είναι σχέδιο της ίδιας της Ε.Ε. μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις . Μέτρα που παίρνονταν μέσα από τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ αλλά και προώθησης των κτηνοτροφικών προϊόντων των αναπτυγμένων χωρών του Βορά (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία κλπ.) σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα από χώρα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων , σήμερα έγινε χώρα εισαγωγής και η κατάσταση χειροτερεύει.
Πρέπει οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι , αγρότες, ο λαός, να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να ανακόψουμε την καταστροφική τους πορεία , να ανατρέψουμε την βάρβαρη πολιτική τους. Να περάσουν οι επιδοτήσεις στους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Να αυξηθεί ανάλογα με τον πληθωρισμό και να ξαναδοθεί εξολοκλήρου η εξισωτική αποζημίωση. Οι αγρότες , κτηνοτρόφοι  πρέπει να συνδέουν τον αγώνα τους  με την εργατική τάξη για κατάργηση των μνημονίων, εκδίωξη της Τρόικας, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ.
Η πάλη για αξιοπρεπή διαβίωση, στήριξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, αγροτών, πρέπει να έρχεται σε ρήξη με την πολιτική της ΕΕ και να βάζει το ζήτημα της εξόδου.


Για να λυθεί το πρόβλημα και να ενισχυθεί η κτηνοτροφία χρειάζεται:

  • Να υπάρχει παρέμβαση του κράτους με κατώτερες τιμές ασφαλείας. Αυτό το μέτρο  συγκρούεται με τις επιλογές της Ε.Ε., της ελεύθερης αγοράς, του νεοφιλελευθερισμού.
  • Να ενισχυθούν οι φτωχοί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι του χωριού και της πόλης, η οικογενειακή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και όχι οι μεγαλοεπιχειρήσεις, για να παραμείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο.
  • Ενίσχυση της Συνεταιριζόμενης παραγωγής και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, μέσω Ενώσεων, που να αποτελεί πρόγραμμα στους κρατικούς οργανισμούς. Συλλογική δράση των κτηνοτρόφων και αγροτών μέσα από τους Συνεταιρισμούς με την αναζωογόνησή τους. Έτσι θα καταργείται ο σημερινός γραφειοκρατικός κομματικοποιημένος τρόπος λειτουργίας  και το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων θα χρησιμεύει ως εργαλείο προώθησης των αιτημάτων των προϊόντων τους.
  • Να καταργηθούν όλα τα μνημόνια, η άγρια φορολογία , η λιτότητα .
  • Επιδοτούμενο φτηνό ρεύμα και πετρέλαιο για τους αγρότες.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά - κτηνοτροφικά μηχανήματα και εφόδια (λιπάσματα, σπόροι, φυτοφάρμακα κλπ)
  • Σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο, βασικότερος παράγοντας αύξησης της στρεμματικής απόδοσης.      
  • Επιδοτούμενες σταυλικές εγκαταστάσεις.
  • Αύξηση της τιμής του γάλακτος (πρόβειου – αγελαδινού – κατσικίσιου).
  • Αύξηση της τιμής του αρνίσιου – κατσικίσιου κρέατος.
  • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων από τον καταρροϊκό πυρετό.
  • Αύξηση των επιδοτήσεων.
  • Δωρεάν  κρατικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι στα κοπάδια.
  • Όχι στην τρομοκρατία και στην ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων.
  • Να καταργηθούν τα αγροτοδικεία.
  • Να καταργηθεί η φορολογία των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου