20 Φεβρουαρίου 2015

Με επιτυχία και η ημερίδα στη Βόνιτσα για Νέα ΚΑΠ και ΟΣΔΕ


  Μεγάλη προσέλευση παραγωγών στη σημερινή ημερίδα για τις αλλαγές της νέας ΚΑΠ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2015. Η Ένωση Αγρινίου συνεχίζει την εκστρατεία υπεύθυνης και ολοκληρωμένης υποστήριξης των αγροτών. 


Ιδιαίτερα μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίουΑκτίου-Βόνιτσας, όπου και σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η Τρίτη κατά σειρά ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ και το ΟΣΔΕ, αφού η προσέλευση των αγροτών της περιοχής υπήρξε μεγαλύτερη της αναμενομένης. 
Γεγονός που καταδεικνύει τόσο την εμπιστοσύνη των παραγωγών στην Ένωση, που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό τους υπερασπιζόμενη το εισόδημα και την αξιοπρέπειά τους, όσο και τη βούληση των ιδίων να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα για τις μεγάλες αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από φέτος, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Η εκδήλωση, που έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσα και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ξεκίνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου κ. Θ. Γ. Αποστολάκη, ο οποίος και, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους για τη συμμετοχή τους, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή και στις προσπάθειες που καταβάλει με την επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλιστούν κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των παραγωγών. 
Ο κ. Αποστολάκης παρουσίασε ταυτόχρονα και τα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας που προηγήθηκε με την πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Στην αξιοπιστία, την εμπειρία και την τεχνογνωσία της Ένωσης Αγρινίου αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Καλλίμορφος, εξηγώντας ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και καλώντας τους αγρότες να ακολουθήσουν τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Ένωσης, ώστε το δύσκολο αυτό έργο της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τη χρονιά ορόσημο που διανύουμε, να ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρξουν λάθη και προβλήματα που θα στοιχήσουν στους ίδιους και συνολικά στον τόπο, κάτι που η Οργάνωση μπορεί με ασφάλεια να εγγυηθεί. 
Ο εισηγητής της Ένωσης Αγρινίου εξήγησε ότι το ΟΣΔΕ 2015 είναι καθοριστικό λόγω εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ (2015-2020) για την απόκτηση νέων δικαιωμάτων για την πενταετία και τόνισε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι για να λάβουν τα νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης της περιόδου 2015-2020 θα πρέπει το αργότερο μέχρι 15.5.2015 να έχουν υποβάλει την αίτηση τους στο ΟΣΔΕ με αναλυτικό και ακριβή προσδιορισμό των αγροτεμαχίων, ώστε αυτά να καταταγούν στις τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αροτραίες, δενδρώνες) και να γίνει ο υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων τους. 
Εάν δεν υπάρξει εμπρόθεσμη δήλωση ενός δικαιούχου δεν θα υπάρξει υπολογισμός δικαιωμάτων για τη γη που καλλιεργεί και τα ζώα που εκτρέφει, ανεξάρτητα εάν είχε ή όχι ιστορικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα την οριστική απώλεια επιδοτήσεων. 
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η προθεσμία υποβολής της 1ης φάσης των δηλώσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο εκτάσεων και ζώων του ΟΣΔΕ, είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι τις στις 31 Μαρτίου 2015. 
Η 2η φάση λήγει μέχρι τις 15/05/2015 και δηλώνονται τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν καλλιέργειες, μισθωτήρια κλπ. Στην συνέχεια βάση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, γίνεται ο υπολογισμός των προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διανομή στους παραγωγούς. Μετά την διανομή των προσωρινών δικαιωμάτων υποβάλλονται τυχόν ενστάσεις. 
Τέλος αφού ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων καθώς και τα βοσκοτόπια που θα έχουν προκύψει από τα νέα διαχειριστικά σχέδια υπολογίζονται τον Αύγουστο τα οριστικά δικαιώματα για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή τον Οκτώβρη. 
Με αναλυτικά παραδείγματα και προβολή κατατοπιστικών διαγραμμάτων, εξήγησε πως θα γίνει ο υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων και στο τέλος απάντησε σε ερωτήσεις των αγροτών. Παρόντες στην ημερίδα ήταν επίσης ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Νίκος Πάντας, το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγρινίου κ.Γιάννης Τσώλος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΔΑΟΚ Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και φορέων της περιοχής. 
Η επόμενη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αμφιλοχία, επίσης στο Δημαρχείο, στις 11.30 το πρωί. Ακολουθεί το Χαλκιόπουλο, στο παλιό δημαρχείο, την Κυριακή στις 11.30 το πρωί και την ερχόμενη Τετάρτη ο κύκλος των ενημερώσεων ολοκληρώνεται στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.e-ea.gr



ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου