25 Ιουλίου 2015

«Απόβαση» στο Άκτιο-Οι πτήσεις τσάρτερ, «απογείωσαν» ξανά τον τουρισμό

Στο… και πέντε προσπαθούν να σώσουν τον ελληνικό τουρισμό, οι επαγγελματίες του χώρου, μετά την ελεύθερη πτώση της τουριστικής κίνησης,λόγω των capital controls και της γενικευμένης αβεβαιότητας.
Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία, διαφαίνεται μια αχτίδα ελπίδας, καθώς οι κρατήσεις προς την Ελλάδα, παρά την πτώση που παρατηρήθηκε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής τις προηγούμενες εβδομάδες, κινούνται ελαφρώς υψηλότερα, συνολικά για το 2015.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τόσο η γνωστή εταιρεία GfK, με βάση τα στοιχεία έως και τα τέλη Ιουνίου, όσο και το βαρόμετρο της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας Τουρισμού (ΒΤW), το οποίο αποκαλύπτει ότι συνολικά, η διάθεση των Γερμανών για ταξίδια εφέτος σε όλους τους προορισμούς παραμένει υψηλή -αν και ο δείκτης είναι ελαφρώς χαμηλότερα σε σύγκριση με το ρεκόρ του 2014.
Η τελευταία έρευνα βασίζεται σε συλλογή στοιχείων έως το τέλος του Ιουνίου – δηλαδή, πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης και την τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία, η οποία επίσης άλλαξε τα δεδομένα στον τουρισμό της Μεσογείου την τελευταία στιγμή.
Ειδικά για τη χώρα μας, η Ελλάδα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών, ωστόσο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με τους επιτελείς της BTW, «η αύξηση του ΦΠΑ σε διαμονή και ξενοδοχεία, που ψηφίστηκε πρόσφατα, ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο αν ληφθεί υπόψη ότι ένα προϊόν που είναι πιο ακριβό, η ζήτηση τείνει να είναι και χαμηλότερη», αναφέρει το βαρόμετρο της ΒΤW. Η ίδια έρευνα επισημαίνει επιπλέον ότι γεγονότα όπως η κρίση στην Ελλάδα ή το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τυνησία δε φαίνεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο συνολικά στη γερμανική τουριστική βιομηχανία.
Εξάλλου, πρόθυμοι να αγνοήσουν την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, φαίνεται ότι είναι οι Βρετανοί τουρίστες.
Όπως δείχνει μια νέα έρευνα που διεξήγαγε η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Skyscanner,οι Βρετανοί εμφανίζονται απτόητοι και το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν την Ελλάδα έχει αυξηθεί.
Με τα νέα για εξοικονόμηση χρημάτων με «πακέτα διακοπών» και self-catering διακοπές, οι online αναζητήσεις για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 16% από τότε που έκλεισαν οι τράπεζες στη χώρα.
Η έρευνα της Skyscanner δείχνει, ότι οι αναζητήσεις για πτήσεις από τη Μ. Βρετανία στην Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 12% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών από τις ταξιδιωτικές εταιρείες έως και κατά 50% για αποδράσεις σε μερικά από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας.

«Απόβαση» στο Άκτιο
Η αγάπη των Βρετανών για τις ομορφιές της χώρας μας, έσωσε και τον τουρισμό στην Ήπειρο, καθώς στο Άκτιο, οι πτήσεις τσάρτερ, είναι συνεχείς και δίνουν «ανάσα».
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για θέματα τουριστικής πολιτικής, Στράτο Ιωάννου, σωρευτικά στη διάρκεια της σεζόν αναμένονται περίπου 15.000 επισκέπτες που κατευθύνονται μόνοι τους στα ηπειρωτικά παράλια και τη Λευκάδα για τις διακοπές τους και δεν ανήκουν σε εκείνους που επιλέγουν κάποιο «κλειστό πακέτο» διακοπών.
«Θέλει συνεχή αγώνα για να μπορέσουμε να σώσουμε την παρτίδα. Μέχρι στιγμής φαίνεται, ότι πιάνουν τόπο αυτές οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας με τις συμφωνίες και την προβολή στο εξωτερικό και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να κρατηθούμε τελικά στα περσινά επίπεδα, που ήταν μία πολύ καλή χρονιά», τόνισε ο κ. Ιωάννου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν περισσότερο πλήττονται οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα υποστήριξε πως αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι ακυρώσεις προήλθαν κατά κύριο λόγο από τον εγχώριο τουρισμό.
«Η χρονιά θα μπορούσε να ήταν φανταστική για όλους και όχι μόνο για τα ξενοδοχεία. Έρευνες έχουν αποδείξει άλλωστε ότι μόλις το 1/3 των εξόδων των επισκεπτών διατίθεται για τη διανυκτέρευση, ενώ τα 2/3 διατίθενται σε άλλους τομείς, όπως η εστίαση, η διασκέδαση, το εμπόριο και άλλα, επομένως ούτε πλήττονται μόνον οι ξενοδόχοι, ούτε και ευνοούνται μόνον αυτοί».

Από proinanea.gr
mypreveza.gr
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου