18 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η Ειδική Εκπαίδευση έρχεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τις ξαφνικές αλλαγές που προωθούνται μέσα από συγκεκριμένη τροπολογία που ουσιαστικά καταργεί τα Τμήματα Ένταξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η τροπολογία, η οποία περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», κατατέθηκε στις 11/02/2016, ώστε να ψηφιστεί στις 17/02/2016 χωρίς κανένα σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. Με την ψήφισή της δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα. Μερικά μόνο από αυτά είναι:

  • Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο στο οποίο να μπορεί να στηριχθεί η εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα στο γενικό τμήμα. Η διδασκαλία στα ΤΕ αποσκοπεί στην εξάλειψη των μαθησιακών κενών των μαθητών και βασίζεται στις γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ που προβλέπουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία δε μπορούν να εφαρμοστούν με την συν-διδασκαλία μέσα στην γενική τάξη, όταν δεν υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο.
  • Δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να καθορίζει το ρόλο των εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής μέσα στην ίδια αίθουσα. Και τι θα συμβεί στην περίπτωση ύπαρξης και μαθητή με καθηγητή παράλληλης στήριξης στην ίδια τάξη;
  • Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για επιμορφώσεις τόσο των εκπαιδευτικών γενικής όσο και εκείνων της ειδικής ώστε να γνωρίζουν το πώς «φαντάζεται» το υπουργείο την συνδιδασκαλία τους. Εκτός και αν αυτή θα υλοποιείται ανάλογα με τις γνώσεις και τις προσωπικές ιδέες του κάθε εκπαιδευτικού…
  • ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την πρόσληψη καθηγητών ΕΑΕ με ίδρυση οργανικής θέσης σε κάθε δομή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν όλες οι έρευνες κάνουν λόγω για ένα 10% του μαθητικού πληθυσμού με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, φαίνεται ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι να αφήσει χωρίς στήριξη ακόμη και εκείνο το πολύ μικρό κομμάτι μαθητών που λαμβάνει την στήριξη που προβλέπει η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.
Ζητάμε, λοιπόν, την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής τροπολογίας με την οποία τελειώνει ο θεσμός των τμημάτων ένταξης, οδηγώντας τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
                    
                        Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας
           

            Γιώργος Καραμητσόπουλος                                    Βασίλης Καραγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου