13 Φεβρουαρίου 2016

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ Ηλείας ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ερ. Γαλούνης, έπεισε και το Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας Γιώργο Αποστολάκη να κάνει τούμπα και να δεχθεί τα σκουπίδια με μοναδικό κριτήριο την υγεία των πολιτών της Ηλείας!

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΙΝΗ ΗΛΕΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙ: Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ Παλαίρου ήταν ομόφωνη, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας είχε αποφασίσει να μη δεχτεί τα απορρίμματα άλλων περιοχών στο ΧΥΤΑ. 
     Σε αυτό, βασικό ρόλο έπαιξε η θετική στάση του Δημάρχου Ξηρομέρου Ερωτόκριτου Γαλούνη, μέλους του Συνδέσμου, ενός δηλαδή εκ των δύο Δήμων που συνδιαχειρίζονται το ΧΥΤΑ της Πάλαιρου που από ότι αποδείχτηκε έπεισε και το Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας Γιώργο Αποστολάκη που ήταν «παρών» στη συνεδρίαση. 
   Ο κ. Γαλούνης, μιλώντας για την απόφαση του ΦΟΔΣΑ επισήμανε ότι έκανε απλά το καθήκον του και τίποτα περισσότερο, με μοναδικό κριτήριο την υγεία των πολιτών της Ηλείας

Ηλεία: Μετά την κόντρα και τις μηνύσεις ανοίγει ο δρόμος για αποκομιδή 4.500 τόνων σκουπιδιών
Στροφή 180 μοιρών από το ΦΟΣΔΑ Πάλαιρου - Αποσύρει τη μήνυση το ΥΠΕΣ στο Σύνδεσμο

      «Πράσινο φως», για την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και την υποδοχή 4.500 τόνων σκουπιδιών (3.500 από το Δήμο Πύργου και 1000 από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας) στο ΧΥΤΑ Παλαίρου στη θέση «Κακοπετριά» Αιτωλοακαρνανίας, άναψε ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αιτωλοακαρνανίας (ΦΟΔΣΑ Παλαίρου) στην τελευταία του συνεδρίαση.
      Μια απόφαση, πού ήρθε μετά τις μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσε ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος, στους Δημάρχους Ακτίου Βόνιτσας και Αγρινίου αλλά και σε βάρος των προέδρων των ΦΟΔΣΑ των ΧΥΤΑ Στράτου και Παλαίρου, για την άρνηση τους να παραλάβουν χιλιάδες τόνους σκουπιδιών από την Ηλεία.

   Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ Παλαίρου ήταν ομόφωνη, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας είχε αποφασίσει να μη δεχτεί τα απορρίμματα άλλων περιοχών στο ΧΥΤΑ. 
    Σε αυτό, βασικό ρόλο έπαιξε η θετική στάση του Δημάρχου Ξηρομέρου Ερωτόκριτου Γαλούνη, μέλους του Συνδέσμου, ενός δηλαδή εκ των δύο Δήμων που συνδιαχειρίζονται το ΧΥΤΑ της Πάλαιρου που από ότι αποδείχτηκε έπεισε και το Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας Γιώργο Αποστολάκη που ήταν «παρών» στη συνεδρίαση.

       Ο κ. Γαλούνης, μιλώντας για την απόφαση του ΦΟΔΣΑ επισήμανε ότι έκανε απλά το καθήκον του και τίποτα περισσότερο, με μοναδικό κριτήριο την υγεία των πολιτών της Ηλείας. «Δεν με ενδιαφέρει το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Εγώ δεν ξεχωρίζω τους πολίτες σε πολίτες Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Ήταν χρέος μας να το κάνουμε, εφόσον κηρύχθηκε ένας δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινδύνευσε η υγεία των πολιτών. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και στην Ηλεία και θα είναι έτοιμο το έργο σε λίγο καιρό. Εγώ λαϊκισμούς δεν κάνω και ξέρω ότι η κοινωνία δε σε κρίνει από τις εφήμερες επαναστατικές πράξεις αλλά από την πολιτική που παράγεις. Προτιμώ να είμαι χρήσιμος κι όχι αρεστός».

Π. Κουρουμπλής: «Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας η οριστική λύση»

      Η θετική αυτή εξέλιξη, συμπεριλαμβανόταν στην επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, που ανέγνωσε ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε στις αρχές της πόλης. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του, ο κ. Κουρουμπλής που δεν παρέστει στις εορταστικές εκδηλώσεις λόγω της συμμετοχής του στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε:
    «Θέλω να γνωρίζετε ότι οι προσπάθειες για τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία συνεχίζονται αμείωτα από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με μοναδικό γνώμονα τη δημόσια υγεία στην περιοχή. Πιστεύω ότι εντός του προβλεπόμενου χρόνου θα λειτουργήσει η ενδιάμεση λύση και θα απαλλαγεί ο Νομός Ηλείας οριστικά από το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αδιαπραγμάτευτος στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό του νομού σας.
      Η ομόφωνη απόφαση του Συνδέσμου ΧΥΤΑ Ξηρομέρου!!! Αιτωλοακαρνανίας να εφαρμόσει, τελικά, την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με χαροποιεί ιδιαιτέρως διότι άμεσα θα καθαρίσει η πόλη σας από πολύ μεγάλο όγκο απορριμμάτων. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, θα ζητηθεί η άρση ισχύος της μηνυτήριας αναφοράς κατά του εν λόγω Συνδέσμου ΧΥΤΑ Ξηρομέρου, η οποία υποβλήθηκε λόγω της αρχικής του άρνησης να εκτελέσει την απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Γ. Λιατσής: «Στον Πύργο πιστεύουμε στα θαύματα»

        Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, στη διάρκεια της ομιλίας του, στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, στάθηκε ιδιαίτερα στον εφιάλτη των σκουπιδιών αλλά και στην πολύ καλή σχέση που απέκτησε με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Μια σχέση που όπως είπε, ακουμπάει στο δύσκολο αγώνα και των δυο που κοινό τόπο έχουν την ανθρωπιά κόντρα στη λογική των συμφερόντων, για να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που βασανίζει έντονα την Ηλεία τα τελευταία 5 χρόνια.
      «Οι ανήμποροι, οι γέροντες, και πάνω από όλους τα παιδιά, θέλω να γνωρίζουν την μεγάλη του ευαισθησία, διότι είναι κυρίως τα θύματα του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Στον Πύργο πιστεύουμε στα θαύματα και ο Άγιός μας είναι η αιτία καθώς υπάρχουν πολλές αναφορές (Μάτεσης το 1687, Πουκεβίλ 1791 και 1860) ότι ο Άγιος φύλαξε την πόλη από την πανούκλα.
       Μέσα στις σημερινές γενικότερες κοινωνικές θύελλες και κλυδωνισμούς, η διατήρηση της αντοχής μας στην πόλη μας, κατά την άποψη μου οφείλεται στο πνευματικό οχυρό που υψώνει ο Άγιός μας, και δεν επέτρεψε να πληγούμε από κάποια επιδημία λόγω των χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που βρίσκονται παντού. Με ένα κλάδο ελιάς και με ευγνωμοσύνη προς όλους τους δήμους που μας έχουν βοηθήσει και διευκολύνουν τον αγώνα μας, ελπίζουμε ότι φτάνει γρήγορα το τέλος της τραγωδίας για όλο τον Νομό μας μέσω της ολοκλήρωσης της ενδιάμεσης λύσης.
       Προσπαθούμε όλοι μαζί, όλες οι δημοτικές παρατάξεις με μπροστάρηδες τους επικεφαλής να μετατρέψουμε (μεγιστοποιώντας της ανακύκλωση) την σημερινή αβεβαιότητα για το μέλλον του δήμου μας σε ορμή αντίστασης και βρισκόμαστε σε μόνιμη ετοιμότητα. Τα σκουπίδια έχουν φέρει αγανάκτηση και απελπισία, η άμεση λύση του προβλήματος που έχουμε ανάγκη είναι πάνω από τις δυνάμεις και τις αρμοδιότητές μας. Όσο μεγαλώνουν τα προβλήματα της πόλης μας λόγω των σκουπιδιών, τόσο μικραίνει το ενδιαφέρον για τα πραγματικά προβλήματα των συμπολιτών μας. Ήμουν 8 χρόνια Δήμαρχος πριν 10 χρόνια και τώρα είμαι ξανά ο Δήμαρχος των απλών ανθρώπων αυτού του τόπου.
      Πιστεύω στο Θεό, στον προστάτη Άγιό μας και στα θαύματα. Ο Άγιος μας θα εμποδίσει για μια ακόμη φορά την πανούκλα που μας απειλεί».

Οι αποφάσεις του ΦΟΣΔΑ Πάλαιρου

         Στην συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ Πάλαιρου, στις 9 Φλεβάρη συμμετείχαν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης, ο πρόεδρος ΦΟΣΔΑ Γεώργιος Κατσαμπίρης Δημοτ. Σύμβουλος Ακτίου - Βόνιτσας, ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Στούπας και ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου  Λαϊνάς Κων/νος
     Στο περιεχόμενο της απόφασης τους, αναφέρονται στο έργο κατασκευής του ΧΥΤΥ στη θέση Τριανταφυλλιά, επισημαίνοντας ότι  ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 δεν ολοκληρώθηκε, ωστόσο θα είναι έτοιμο το κύτταρο και θα μπορεί να δεχθεί Α.Σ.Α. του νομού Ηλείας, στις αρχές Μαρτίου 2016. 
      «Σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον οικείο Δήμο, γίνονται έλεγχοι και δοκιμές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων στον Νομό Ηλείας, κατά τρόπο ώστε, εφόσον οι εργασίες εξελιχθούν ομαλά, να καταστεί εκ των υστέρων περιττή η εκτέλεση της εν θέματι απόφασης του ΓΓΑΔ». 
        Επιπλέον αναφέρονται στη  μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου και του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ 3ης ΓΕΝ από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης , λόγω της μη συμμόρφωσης του ΦΟΔΣΑ προς την ως άνω απόφαση, γνωστοποιώντας ότι σύμφωνα με την από 09-02-2016 Γνωμοδότηση του Δικηγόρου Αθηνών Ευάγγελου Π. Πετρόπουλου, η συμμόρφωση προς την ως άνω απόφαση του ΓΓΑΔ είναι υποχρεωτική για το Φορέα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται σοβαρότατες ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις εις βάρος των μελών του Δ.Σ. του φορέα. 
     Επιπλέον, τονίστηκε ότι υπάρχει διαβεβαίωση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη ότι δεν θα χρειαστεί άλλη φορά στο μέλλον να διατεθούν Α.Σ.Α. από κανένα Δήμο στον ΧΥΤΑ 3ης ΓΕΝ. 
       Μετά από αυτά, το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποφάσισε ομόφωνα να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, περί υποχρεωτικής διάθεσης 3.500 τόνων (του Δήμου Πύργου) και 1000 τόνων (του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για το επόμενο εξάμηνο στο ΧΥΤΑ 3ης ΓΕΝ Αιτ/νιας.

Από εφημερίδα Πρωινή
http://www.thebest.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου